- Advertisement -

U 2021. cijene hrane u svijetu poskupile na rekordnom nivou u 10 godina

Preporučujemo

UN-ova agencija za hranu FAO je izvijestila o najvećem poskupljenju hrane na svjetskom tržištu tokom 2021. godine, i to za 28 posto. Tom prilikom su istaknuli i da su šanse za stabilizaciju cijena u ovoj godini vrlo male.

Indeks cijena potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda je u prosjeku u prošloj godini iznosio 125,7 bodova što predstavlja njegovu najvišu vrijednost od 2011. godine.

Navodi se da su najviše poskupjela biljna ulja, za 65,8 posto što predstavlja najveće poskupljenje ovih namirnica otkako je FAO počeo pratiti podatke.

Poskupili su i mlijeko i mliječni proizvodi (16,9 posto), kao i žitarice (27,2 posto) te šećer (30 posto) i meso (12,5 posto).

Primijetan je snažan rast cijena umjetnih gnojiva, koji je povećao troškove poljoprivrednicima, a samo poskupljenje je povezano s velikim povećanjem cijena energije.

Više cijene hrane dodatno su potaknule inflaciju u periodu oporavka privrede od pandemijske krize, a FAO je upozorio da viši troškovi dovode u opasnost siromašnije stanovništvo u zemljama koje se oslanjaju na uvoz.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Dr. Sven Alkalaj na čelu Diplomatskog kluba IGES-a

Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) povodom 22. maja, dana kada je Republika Bosna i Hercegovina 1992. godine...