U akciji kodnog naziva “Bankar” uhapšeni direktor, pomoćnik i kontrolor Sberbanke iz Sarajeva

Preporučujemo

Danas su u Sarajevu policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u operativnoj akciji kodnog naziva “Bankar” uhapsili tri osobe.
Nezvanično, saznajemo da se radi o direktoru, pomoćniku direktora i kontrolu poslovnice Sberbanke koja posluje na području Sarajeva.

Akcija je realizovana po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Tužilaštva KS.

Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene objekte na tri lokacije i uhapsili tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo ”Udruživanje radi činjenja krivičnog djela”, i ”Pranje novca”.

“SIPA je nadležnom tužilaštvu podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv tri osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su kao uposlenici jedne od poslovnih banaka u Bosni i Hercegovini u periodu od početka 2016. do početka 2019. godine, zloupotrebom službenog položaja, iskoristivši svoj službeni položaj i prekoračivši granice službenih ovlaštenja, za lični račun vršili elektronsku kupoprodaju stranih valuta po kursnoj listi koja nije bila uobičajena za period od početka 2016. godine do marta mjeseca 2019. godine, odnosno prema onim vrijednostima deviznih kurseva koje su osumnjičeni prije prodaje, nezakonito i sistematski višestruko uvećavali, odnosno sistemski mijenjali paritet valuta prije transfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u Bosni i Heregovini s ciljem prikrivanja, da bi tako stečen novac za koji su znali da je pribavljen učinjenjem krivičnih djela, ubacivali u platni sistem Bosne i Hercegovine koristeći ga na različite načine, te su na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.094.626,30 KM, te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u Bosni i Hercegovini u iznosu od 1.082.813,79 KM”, saopšteno je za N1 iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka. Uhapšeni se nalaze se u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu, a u toku je kriminalistička obrada.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...