Za 20 mladih osoba Općina Centar refundirala dio troškova za porez na promet nekretninama

Preporučujemo

Općina Centar je sredinom aprila ove godine objavila javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na refundiranje dijela troškova plaćenog poreza na promet nekretnina ili plaćenog poreza za dodanu vrijednost (PDV) za mlade iz sredstava općinskog budžeta za 2019. godinu.

U javnom pozivu su navedeni kriteriji za refundiranje troškova poreza na promet nekretnina ili PDV prilikom kupovine stana, kao i potrebna dokumentacija. Ovom prilikom je u Službu za registar, upravljanje imovinom i katastar nekretnina-Odsjek za stambene poslove pristigao 31 zahtjev za ostvarivanje ove povlastice od čega je 20 zahtjeva ispunjavalo propisane uslove.

S obzirom da je u ovogodišnjem budžetu Općine Centar za ovu namjenu planirano 50.000 KM, moglo se udovoljiti samo za deset prihvaćenih zahtjeva. Stoga je općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić potpisao zaključak o preraspodjeli sredstava od 48.000 KM iz općinskog budžeta kako bi preostalih 10 zahtjeva koji ispunjavaju uslove također bili prihvaćeni.

Tim povodom je danas u Općini Centar upriličeno potpisivanje i uručenje rješenja o refundiranju dijela troškova plaćenog poreza na promet nekretnina ili plaćenog poreza za dodanu vrijednost (PDV) za preostalih deset mladih osoba iz Centra. Najveći iznos za pomenutu namjenu je do 5.000 KM. Prilikom uručenja rješenja načelnik Ajnadžić je kazao da će Općina Centar i ubuduće nastaviti sa ovim projektom pomoći mladima sa svog područja u rješavanju stambenog pitanja po prvi put.

–Osim ovog projekta, kojim je ove godine obuhvaćeno 20 mladih osoba, Općina Centar velika sredstva izdvaja iz svog budžeta za poticaj razvoja biznisa i samozapošljavanja mladih i do sada smo imali divne mlade sa dobrim poslovnim idejama. Pored toga, ovaj projekat smo pokrenuli i za članove porodica šehida i poginulih boraca, te drugih boračkih kategorija. Također, razmišljamo da pokrenemo posebnu kreditnu liniju jedne od poslovnih banaka da servisiramo kamate, a da mladi bračni parovi dobiju beskamatna sredstva sa rokom otplate do 25 godine u zavisnosti od starosne dobi aplikanta. Imamo i opciju da u saradnji sa Fondom Kantona Sarajevo gradimo stanove za potrebe mladih, za šta je određena prva lokacija na Koševskom brdu u Ulici Zuke Džumhura, za što je naravno preduslov uspješno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, objasnio je Ajnadžić.

Prisutni su ovom prilikom izrazili zahvalnost za finansijsku pomoć Općine Centar te su uputili prijedloge na koji način se može unaprijediti, kako ovaj, tako i drugi projekti koji se odnose na mladu populaciju.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...