U bihaćkoj bolnici nema ni onkologa ni citostatika, pacijenti osuđeni na čekanje

Preporučujemo

Udruženja koja okupljaju oboljele od malignih bolesti na području Unsko-sanskog kantona upozorila su na loše stanje na Odjelu onkologije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću te istakla kako bolesnici nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i liječenje u ovoj ustanovi.

Prema riječima Mirsade Džananović, predsjednice Udruženja oboljelih od karcinoma “Una” iz Bihaća, na pomenutom odjelu nema stalnog onkologa, a pacijenti su osuđeni na čekanje terapija.

“Stanje je nedopustivo i neizdrživo, onkolog iz Tuzle dolazi jednom u petnaest dana, konstantno nedostaje citostatika, a svi znamo o kakvim bolesnicima se radi i da karcinom ne smije čekati. Stanje je alarmantno i mi tražimo da se nešto uradi u vezi s ovim pitanjem”, kaže Džananovićeva.

Fatima Kadić, predsjednik Udruženja oboljelih od karcinoma “Mimoza” iz Bosanske Krupe, kaže kako u ovom gradu ima oko 260 oboljelih od malignih bolesti.

“Situacija je katastrofalna i mi ćemo, ako se nešto uskoro ne učini, biti primorani da na neki drugi način ukažemo na naše probleme, jer život nema cijenu”, kaže Kadićeva.

Smail Dervišević, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću, priznaje kako ima određenih problema u radu Odjela onkologije, ali da situacija nije alarmantna.

Prema njegovim riječima, trenutno najveći problem je u tome što ih je jedini onkolog napustio, pa su primorani da se oslanjaju na kadrove koji dolaze iz drugih zdravstvenih ustanova, pišu Nezavisne novine.

“Uvezali smo se sa Kliničkim centrom Tuzla i onkolog iz te ustanove dolazi jednom sedmično. Trebate znati da specijalizacija jednog onkologa traje četiri do šest godina, tako da ovaj profil specijaliste ne možete dobiti tako brzo i mi smo prisiljeni da se oslanjamo na pomoć drugih zdravstvenih ustanova”, istakao je Dervišević.

Prema njegovim riječima, istina je da se dešava nestašica citostatika, ali dodaje kako za to nije kriva Kantonalna bolnica, jer se njihova nabavka odvija preko Zavoda za zdravstveno osiguranje FBiH, koji ih potom distribuira zdravstvenim centrima u ovom entitetu.

“Kada smo prije više godina pokretali rad Odjela onkologije, bilo je važno da se samo počne, tako da moramo obaviti brojne reforme i ja vas uvjeravam da će stanje u budućnosti biti bolje”, kazao je Dervišević.

Prema njegovim riječima Kantonalna bolnica se, zbog velikih finansijskih poteškoća, susreće s velikim problemima u svome radu i to se neminovno mora odraziti na kvalitet zdravstvenih usluga.

Najnovije

Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...