U BRITANSKOM TABLOIDU TVRDE: Ruski špijun je ukrao formulu AstraZenece

preporučujemo

Izvori za Sun tvrde da je Rusija iskoristila špijuna kako bi ukrala formulu za “AstraZenecinu” vakcinu protiv koronavirusa.

Formulu su ukrali da bi napravili svoju vakcinu “Sputnik V” i postali prva država koja je proizvela efikasnu vakcinu protiv Covida-19, tvrdi britanski portal.

Sigurnosni izvori na koje se poziva tabloid Sun tvrde da je moskovska “krtica” uspjela da ukrade tajne podatke o vakcini – iako se ne zna da li je dokument bio u oksfordskoj laboratoriji ili u “AstraZenecinoj” fabrici – ili bočicu sa vakcinom i prokrijumčari ih van zemlje na dalje analize.

Navodi se da je “Sputnik V”, sumnjivo sličan “AstraZenecinoj” vakcini razvijenoj na Oxfordu.

Ministar unutrašnjih poslova Dejmijan Hajnds nije želio da komentariše pisanje medija. “Fer je pretpostavka da postoje neke strane zemlje koje konstantno pokušavaju da se dokopaju osjetljivih podataka, uključujući komercijalne i naučne tajne i intelektualno vlasništvo”, rekao je on.

Špijuni MI5 ranije su naveli da su ruski hakeri od marta 2020. više puta pokušali da izvedu hakerske napade na Oxford. Nekako u to vrijeme, britanski naučnici najavili su da su Oxford i “AstraZeneca” počeli da rade na vakcini protiv korone, podsjeća Daily Mail.

U aprilu prošle godine Oxford i “AstraZeneca” su saopćili da počinju prva testiranja na ljudima. Mjesec dana kasnije oglasila se Moskva tvrdeći da su razvili svoju vakcinu, da bi u augustu Putin u TV obraćanju rekao Rusima da je njihova zemlja pobijedila u trci za vakcine i proizvela prvu vakcinu protiv Covida-19.

Pročitajte:  Energetska kriza trese EU, Rusija majstorski matira
Pročitajte:  Iran planira konferenciju o Afganistanu, pozvana i Rusija

Najnovije

Rustemović o namjerama NSRS: Biti će poremećeno snabdijevanjem lijekovima i medicinskim sredstvima, na cijeloj BiH a pandemija corona virusa traje

Predsjednik Sindikata Agencije za lijekove BiH Ramo Rustemović povodom sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine manjeg bh. entiteta Republika Srpska...