U epidemiji difterije u Jemenu umrle 94 osobe

preporučujemo

Od oktobra prošle godine u Jemenu su od posljedica zaraze difterijom umrle najmanje 94 osobe, javlja Anadolija.

Iz WHO-a su naveli da je u 20 od 23 jemenske provincije registrovano 1.800 slučajeva u kojima se sumnja na difteriju. Istakli su da su epidemijom najteže pogođene provincije Ibb i Al-Hodeidah u centralnom i zapadnom Jemenu.

Difterija se, kažu iz WHO-a, širi na isti način kao i obična prehlada kihanjem, kašljanjem ili čak verbalnom komunikacijom. Difterija je bolest gornjih disajnih puteva. Uglavnom pogađa djecu, a može prouzrokovati razarajuću epidemiju ukoliko se ne kontroliše.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Huti kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Najnovije

Jasmila Žbanić ostala bez nagrada, najbolja rediteljica Chloe Zhao, a strani film Another Round

Naša odlična rediteljica Jasmila Žbanića nije osvojila nijedno priznanje na dodjeli nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA),...