Od pomenutog broja novozaraženih, njih deset, odnosno 62,5 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Tokom jučerašnjeg dana preminuo je jedan pacijent koji je bio zaražen ovim virusom.

Kanton Sarajevo danas bilježi 649 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 3.244 građana.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 23, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 38.

Trenutno je u KS hospitalizirano 166 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 97, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 69 pacijenata.

Na respiratoru su četiri pacijenata, tri na KCUS-u i jedan u Općoj bolnici.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 14 pacijenata, a u Općoj bolnici njih sedam. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno 12 osoba.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 202 pacijenta, od kojih je pet transportovano u Opću bolnicu, a osam na KCUS.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 40, u Novom Gradu 14, u Semizovcu 11 i na Ilidži šest. Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 197.

Covid-pozivni centar je zabilježio 176 poziva, a obavljeno je i 164 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.