U Kantonu Sarajevo 187 novozaraženih, tri osobe preminule

Preporučujemo

Prema biltenu Zavoda za javno zdravstvo u Kantonu Sarajevo, proteklog dana potvrđeno je 187 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.255 uzoraka.

Poređenja radi, jučerašnji presjek donio je 175 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.202 uzorka te troje preminulih.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 110 naših sugrađana, dok su, nažalost, tri osobe preminule od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 178 pacijenata, od kojih je 145 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 108 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 67. Četiri pacijenta su na respiratoru, 12 koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 17 na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.084 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.410 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 56.238 osoba zaražena koronavirusom i 53.820 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 150, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 250.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 297 pacijenata, od kojih je dvoje transportovano na bolničko liječenje u Opću bolnicu i dvoje na KCUS.

Na drive-in punktovima na Vrbanji i na Ilidži, te u Covid-ambulantama uzet je 931 PCR bris. Oba drive-in punkta rade svaki dan u terminima od 08:00 do 18:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 365 poziva, a obavljena su i 204 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 1.886 doza vakcina, i to: 1.186 na Zetri, te 700 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i Novo Sarajevo – “Omer Maslić” omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Najnovije

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH zatražio informacije o spornoj flaširanoj vodi

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH je uputio predstavku Zavodu za javno zdravstvo FBiH, nakon čega bi trebali imati konkretnije...