Kino Bosna: Završna manifestacija projekta Pokaži svoj talenat

Preporučujemo

Nakon što je realizovan niz radionica u okviru projekta „Pokaži svoj talenat“, dana je u Kinu Bosna (nekadašnje kino Prvi maj) u Alipašinoj ulici 19, koje je važno mjesto sarajevske alternativne umjetničke scene, održana završna manifestacija gdje su djeca sa poteškoćama u razvoju imala priliku da se druže sa osnovcima i srednjoškolcima i gdje su kroz zabavu i igru stvarala umjetnička djela.

Naime, projekat je ocijenjen kao najveća inkluzija i socijalizacija djece sa posebnim potrebama u jugoistočnoj Evropi, a Općina Centar Sarajevo jedan je od organizatora projekta.

- -

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača naglasio je da danas prisustvujemo jednom procesu inkluzije gdje mlade osobe sa poteškoćama uključujemo u društvo i u život.

-Inkluzija je jedan veliki proces kroz koji mi svi pokazujemo socijalnu senzibilnost. Ono što želimo pokazati je želja i briga društva za djecu sa posebnim potrebama, te jača afirmacija na tom polju. Ovo je proces koji traje duži vremenski period, a Ministarstvo apsolutno podržava ovakve aktivnosti i to će nastaviti i u budućnosti. Moramo razvijati senzibilitet prema ovoj djeci, moramo im pokloniti pažnju, razbijati predrasude i prihvatati sve različitosti među nama, dodao je Drljača.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić kazala je da je na ovaj način nastavljena briga za djecu sa poteškoćama u razvoju, ali i podrška projektima koji doprinose njihovoj inkluziji.

- -

-Želimo da ova manifestacija bude tradicionalna i da bude prepoznatljiva u našoj lokalnoj zajednici, a posebno se radujem što je Općina Centar uzela aktivno učešće u organizaciji ovakve manifestacije. Želimo na ovaj način pokazati da djeca sa poteškoćama u razvoju imaju talenat, da trebaju biti važan društveni faktor, poručila je Karačić.

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Sulejman Haljevac, koji je i jedan od organizatora ovog projekta, istakao je da završna radionica predstavlja jedan performans ljubavi.

-Općina Centar je u proteklih četrnaest mjeseci organizirala dvije ovakve manifestacije. Učesnici su bili djeca sa poteškoćama u razvoju iz cijele Bosne i Hercegovine i osnovci i srednjoškolci sa područja općine Centar. Danas je završna manifestacija, a kako možemo vidjeti, ova djeca su stekla nova poznanstva i razvila nova prijateljstva što nam je i bio cilj. Poruka Općine Centar je da snažno prigrlimo djecu sa poteškoćama u razvoju i da ih uključimo u društvene tokove. U narednom periodu namjeravamo realizirati projekt pod nazivom „Držim liniju“. U planu je da zajedno naslikamo sliku, dužine stotinu metara, kojom ćemo dati jasnu poruku koja je vizija naše djece i koje su njihove želje, pojasnio je Haljevac.

U ime Općine Centar manifestaciji je prisustvovala i Belma Bašović iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica.

Najnovije

Nezavisni operator sistema u BiH saopćio ko je krivac za nestanak struje u petak

Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini (NOS) saopćio je informacije o uzroku nestanka struje u BiH i drugim...