U Ljubljani novi protesti protiv mjera i Covid propusnica

preporučujemo

Više hiljada demonstranata opet je u srijedu popodne u Ljubljani protestovalo protiv protivepidemijskih mjera vlade Janeza Janše, posebno obaveznih Covid propusnica, a neki su tražili i vladinu ostavku.

Neprijavljen protest još traje u večernjim satima, uz povećanu prisutnost policije, ali za sada bez incidenata i intervencije policije koja je kordonom spriječila odlazak demonstranata pred zgradu parlamenta, te identificirala nekoliko osoba među demonstrantima, a najmanje jednog i privela.

Opozicija je u srijedu u parlamentarni postupak inače uložila interpelaciju protiv ministra unutrašnjih poslova Aleša Hojsa, predloživši njegovu smjenu zbog kako kažu pretjerane upotrebe represivnih mjera prema demonstrantima u zadnjih nekoliko protestnih okupljanja.

Hojs ima povjerenje premijera Janeza Janše koji je lani odbio njegovu ostavku nakon jedne medijsko-političke afere. Opozicija je za interpelaciju prikupila 43 potpisa zastupnika, skoro polovicu od ukupnog broja članova Državnog zbora u kojem je 90 zastupnika, prenijela je Hina.

 

Pročitajte:  MUP KS: Neće biti nikakvog "rastjerivanja" okupljenih radnika sve dok su protesti mirni

Najnovije

Vlada FBiH od očiju javnosti sakrila dva miliona KM za troškove arbitraže u Cirihu

Vlada FBiH je na 290 sjednici održanoj 11. novembra 2021. godine donijela zaključak kojim su zaduženi Energoinvest i BH-Gas...