U Ljubljani novi protesti protiv mjera i Covid propusnica

Preporučujemo

Više hiljada demonstranata opet je u srijedu popodne u Ljubljani protestovalo protiv protivepidemijskih mjera vlade Janeza Janše, posebno obaveznih Covid propusnica, a neki su tražili i vladinu ostavku.

Neprijavljen protest još traje u večernjim satima, uz povećanu prisutnost policije, ali za sada bez incidenata i intervencije policije koja je kordonom spriječila odlazak demonstranata pred zgradu parlamenta, te identificirala nekoliko osoba među demonstrantima, a najmanje jednog i privela.

- -

Opozicija je u srijedu u parlamentarni postupak inače uložila interpelaciju protiv ministra unutrašnjih poslova Aleša Hojsa, predloživši njegovu smjenu zbog kako kažu pretjerane upotrebe represivnih mjera prema demonstrantima u zadnjih nekoliko protestnih okupljanja.

Hojs ima povjerenje premijera Janeza Janše koji je lani odbio njegovu ostavku nakon jedne medijsko-političke afere. Opozicija je za interpelaciju prikupila 43 potpisa zastupnika, skoro polovicu od ukupnog broja članova Državnog zbora u kojem je 90 zastupnika, prenijela je Hina.

 

Najnovije

Sarajka A.S. uhapšena zbog pomaganja počiniocima krivičnog djela

Sarajevska policija večeras oko 20.15 sati uhapsila je 44-godišnju ženu inicijala A.S. iz Sarajeva, zbog sumnje da je pomagala...