U naselju Nahorevo vodu dobilo 313 domaćinstava

Preporučujemo

Povodom završetka radova na drugoj fazi izgradnje sistema za vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice, dr. Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar koja je i finansijer projekta, je u ponedjeljak 5. augusta 2019. godine zajedno sa saradnicima i predstavnicima izvođača radova i nadzora obišao lokalitet na kojem su izvođeni radovi (Nahorevska brda kod spomen česme na početku puta prema izgrađenom rezervoaru).

Podsjećamo da su radovi na izgradnji druge faze vodovoda Nahorevo započeli u  novembru prošle godine, a za izvođenje je bila angažovana građevinska firma „Mibral“ koja je nakon provedene tenderske procedure odabrana kao najpovoljniji izvođač. Ukupna vrijednost radova za izgradnju druge faze vodovoda iznosi 460.000 konvertibilnih maraka.

- -

Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu uradio je glavni projekt druge faze, odnosno druge trase distributivne mreže, a za nadzor nad izvođenjem radova bila je zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo.

Kako je bilo i predviđeno glavnim projektom, izrađeno je 4.600 metara nove distributivne mreže.

Podsjećamo, Općina Centar je finansirala i prvu fazu izgradnje vodovoda za vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice. Riječ je o najvećem projektu komunalne infrastrukture realiziranom na području općine Centar u posljednjih 20 godina, a vrijednost je više od dva miliona maraka.

Dužina transportnog i distributivnih vodova iznosi preko 16 kilometara, a kapacitet izgrađenog rezervoara je 250 hiljada litara.

Prilikom obilaska lokacije gdje su izvođeni radovi načelnik Ajnadžić je razgovarao sa lokalnim stanovništvom o ovom projektu.

-Zadovoljstvo nam je da su radovi završeni, a danas najviše razloga za zadovoljstvo imaju stanovnici Nahoreva koji sada imaju vodu u svojim domaćinstvima. Nakon našeg višegodišnjeg truda i rada okončali smo projekat vodosnabdijevanja na ovom veoma značajnom dijelu općine Centar. U njegovu realizaciju smo utrošili mnogo rada, truda, vremena i finansijskih sredstava. Od početka realizacije izgradnje vodovoda Nahorevo na novu distributivnu mrežu je priključeno 313 domaćinstava, a uloženo je oko 3 miliona maraka. Moramo voditi računa o pravilnoj eksploataciji vode, istakao je Ajnadžić.

Munib Pandžić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice „Nahorevo“ se zahvalio općinskom načelniku i Općini Centar na urađenom poslu.

-Ovo je jedan u nizu projekata kojeg je općinska administracija realizovala tokom proteklog perioda. U posljednje vrijeme puno se uradilo na ovom mjesnom području. Za stanovnike ovog dijela općine Centar egzistencijalno pitanje je bila voda, a to smo dobili realizacijom ovog projekta na čemu smo neizmjerno zahvalni, kazao je Pandžić.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...