U napadu u Kolumbiji 21 žrtva, proglašena trodnevna žalost

Preporučujemo

Kolumbijska policija je objavila da je najmanje 21 osoba poginula, a još desetine povrijeđeno u eksploziji bombe u automobilu na policijskoj akademiji u glavnom gradu Kolumbije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama prikupljenim u bolnicama u Bogoti, broj povrijeđenih premašio je 87.

- -

Među poginulima ima i državljana Paname i Ekvadora.

Napad je izveo 52-godišnji Jose Aldemar Rojas Rodriguez, a pokrenuta je istraga o njegovoj povezanosti s određenim grupama koje djeluju u Kolumbiji.

U Kolumbiji je nakon napada proglašena trodnevna žalost.

Vlasti još uvijek nisu u mogućnosti da objasne kako je vozilo s bombom uspjelo proći strogu kontrolu na ulazu u kompleks policijske akademije.

- -

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque rekao je da se zajedno sa vojnim zapovjednicima hitno vratio u glavni grad iz posjete jednoj zapadnoj državi kako bi nadgledali policijsku istragu o onome što je nazvao “jadnim napadom“.

“Svi mi Kolumbijci odbacujemo terorizam i ujedinjeni smo u suočavanju s njim. Nećemo se skloniti pred nasiljem“, poručio je Duque putem društvenih mreža.

Scene ispred akademije “General Santander“ su haotične. Prema strogo kontrolisanom objektu jure kola hitne pomoći i helikopteri.

Svjedoci su kazali da su u četvrtak čuli snažnu eksploziju koja je polupala stakla na prozorima okolnih zgrada. Slike objavljene na društvenim mrežama prikazuju ostatke ugljenisanog automobila u kampusu akademije.

Iako vlasti tek treba da objave ko stoji iza napada, sumnja se na ljevičarske pobunjenike iz Nacionalne oslobodilačke armije, koji su pojačali napade na policijske ciljeve u Kolumbiji, dok su zaoštreni odnosi sa konzervativnim predsjednikom Duqueom oko ponovnog pokretanja mirovnih pregovora.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...