U Pekingu drugi put ovog mjeseca zbog zagađanja proglašeno narandžasto upozorenje

Preporučujemo

U Pekingu je u subotu, po treći put ove godine, proglašeno narandžasto upozorenje zbog velikih količina smoga, odnosno drugi put ovog mjeseca, prenosi Anadolija.

Channel News Asia javlja kako je ovo upozorenje izdato samo dan nakon što je Peking imenovan najuspješnijim među 28 kineskih gradova koji su uveli posebne mjere u cilju smanjenja zagađenosti.

- -

Upozorenje će na snazi biti od ponedjeljka do srijede, saopćio je pekinški ured za zaštitu okoliša, piše Oslobođenje.

Također dodaje se kako bi se centralni dio regiona Peking-Tianjin-Hebei u naredna tri dana mogao suočiti sa srednje do velikim količinama zagađenja.

Dok je narandžasto upozrenje na snazi, tvormice namještaja, cementa i drugih vrsta teške industrije, proizvodnju moraju smanjiti za od 30 do 50 posto i obuhvata više od 700 kompanija.

Za glavni grad Kine prvo narandžasto upozorenje ove godine izdato je za period od 13. do 15. januara, odnosno drugo od 12. do 14. marta. Ove godine nije izdato nijedno crveno upozorenje.

Najnovije

Novi udarac Putinu: EU usvojila 14. paket sankcija protiv Rusije

Evropsko vijeće je danas usvojilo 14. paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mjera kojima se zadaje dalji udarac Putinovom režimu...