U ponedjeljak će biti poznat Erdoganov protivkandidat na izborima

Preporučujemo

Turski opozicioni savez šest stranaka saopćio je da će u ponedjeljak objaviti svog zajedničkog kandidata koji će biti protivnik predsjedniku Turske Recepu Tayyip Erdoganu na predsjedničkim izborima, nešto više od dva mjeseca prije održavanja izbora.

Erdogan je u srijedu nagovijestio da će se izbori održati 14. maja, držeći se svog prethodnog plana za održavanje izbora koji će se održati nešto više od tri mjeseca nakon što je u razornom zemljotresu poginulo više od 45.000 ljudi u Turskoj.

- -

Čelnici šest opozicionih stranaka sastali su se u četvrtak s očekivanjem da će se dogovoriti o zajedničkom kandidatu za kojeg se očekuje da će biti Kemal Kilicdaroglu, čelnik vodeće opozicione Republikanske narodne stranke (CHP), javlja Reuters.

“Postigli smo zajednički dogovor u vezi s našim zajedničkim predsjedničkim kandidatom za 13. predsjedničke izbore i mapom puta za tranzicijski proces”, stoji u saopćenju.

Naveli su da će čelnici izvijestiti izvršne odbore svojih stranaka prije ponovnog sastanka u ponedjeljak “kako bi onda dali konačnu izjavu za javnost”.

U medijskim izvještajima navodi se da su stranački čelnici većinom izrazili podršku Kilicdarogluovoj kandidaturi, ali da unutar nacionalističke stranke IYI Meral Aksener, koja je druga najveća stranka, ostaje protivljenje njegovoj kandidaturi.

- -

Ankete javnog mnijenja pokazale su da bi opozicioni savez mogao biti veliki izazov Erdoganu i njegovoj vladajućoj AK stranci na izborima.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...