Hrvatski mediji objavili su vijesti da se u Vindon purećem mjestu nalazi salmonela te da se iz tog razloga povlači sa tržišta.
Radi se o pakovanju od 500 grama čiji rok trajanja ističe – danas, a proizvođač je VINDON d.o.o., Bjeliš b.b., Slavonski Brod.
Proizvod nije bio u skladu s Uredbom 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu.
Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini.
Kako bi se zaštitilo zdravlje potrošača, prilikom rukovanja s hranom, posebno životinjskog porijekla, potrebno je pridržavati se dobre higijenske prakse. Prije konzumacije hranu, osobito meso peradi, potrebno je dobro termički obraditi primjenom temperature od najmanje 70 Celzijevih stepeni u vremenu od jedne minute u svim dijelovima mesa.