U Sarajevu prvi sastanak UO Asocijacije halal certifikacijskih tijela svijeta

Preporučujemo

Na prvom sastanku Upravnog odbora Asocijacije halal certifikacijskih tijela svijeta (UO AHAC), koji je održan od 20. do 22. januara ove godine u Sarajevu, usvojeni su dokumenti kojima se definišu uvjeti i zahtjevi za pristup Asocijaciji, a usvojen je i izgled znaka (logo) i internet portala.

Sastanku su prisustvovali predstavnici sedam halal certifikacijskih tijela, kao i generalni sekretar Instituta za standardizaciju i metrologiju Organizacije islamske kooperacije Ihsan Ovut, koji je kazao da je BiH među pet najaktivnijih članica SMIIC-a, što je pokazatelj o kvalitetu koji ljudi iz BiH doprinose u radu SMIIC-a.

- -

AHAC okuplja halal certifikacijska tijela iz čitavog svijeta, a cilj je uspostavljanje međusobne saradnje i rješavanja pitanja od zajedničkog interesa. Predsjednik je Farruh Azimov iz Halal Control iz Litvanije, a dopredsjednik je Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u BiH.

Azimov je istakao da je veoma važno da se halal certifikacijska tijela ujedine i da rade na pitanjima od zajedničkog interesa među kojima je usvajanje jedinstvenog halal standarda kojim bi se regulisalo i zaštitilo halal tržište i halal potrošači, te naglasio da upravo AHAC ide ka tome da se usvoji samo jedan standard koji će biti isti za sve.

Također je i Alihodžić izrazio zadovoljstvo što se prvi Upravni Odbor Asocijacije halal certifikacijskih tijela održava u Bosni i Hercegovini.

– To je jedan od pokazatelja naše opredijeljenosti ka ujednačavanju propisa o halal certificiranju koji su sadržani u jednom već izrađenom halal standardu Instituta za mjeriteljstvo i standardizaciju Zemalja islamske kooperacije – kazao je on.

- -

Izrazio je uvjerenje da će Asocijacija doprinijeti da i druga halal certifikacijska tijela slijede istovjetne propise i principe koji su sadržani u ovom standardu, što će im ujedno olakšati implementaciju halal akreditacijskih standarda.

Domaćin sastanka u Sarajevu bila je Agencija za certificiranje halal kvalitete IZ u BiH, a naredni sastanak UO AHAC-a bit će održan 29. marta 2020. godine, saopćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete IZ u BiH.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...