U Sarajevu se čeka izručenje bjegunca s Interpolove potjernice Darka Eleza

preporučujemo

Očekuje se da će Darko Elez koji je u decembru prošle godine uhapšen u Srbiji zbog izvršenja niza krivičnih djela organizovanog kriminala, biti izručen danas Bosni i Hercegovini gdje će se protiv njega voditi krivični postupak i suđenje.

Odluku o izručenju donijelo je Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu i potvrdio ministar pravde Srbije, a izručenje Eleza će biti realizovano na Međunarodnom aerodromu Sarajevo kojeg osigurava veliki broj policajaca, nakon čega će biti zadržan u Sudu BiH 24 sata, a nakon toga najvjerovatnije biti smješten u državni zatvor.

Kako je za Klix.ba kazao Elezov advokat Duško Tomić, sutra će biti održano ročište na kojem će se mu biti određen jednomjesečni pritvor.

“Tužilaštvo BiH je predložilo pritvor za Darka Eleza na 30 dana. Ja sam se dogovorio sa postupajućem tužiocem Dubravkom Čamparom kako da određene stvari ubrzamo jer se njemu ne može suditi za akciju ‘Lutku’ jer ga izručuju za djela nakon potpisivanja sporazuma BiH i Srbije, a to je nekoliko godina nakon toga. Njemu se može suditi samo za dva ubistva za šta ga tereti i sumnjiči MUP RS-a koji je predmet ustupio Tužilaštvu BiH”, kazao je Tomić.

Inače, Elez ima državljanstva BiH i Srbije, a prema potjernici koju je za njim izdalo Tužilaštvo BiH tereti se za dva ubistva i nekoliko pokušaja ubistava na područu RS i Federacije BiH.

Elez je uhapšen 21. decembra prošle godine u Beogradu po međunarodnoj poternici Interpola Sarajevo. Inače, ima državljanstva BiH i Srbije, a prema potjernici koju je za njim izdalo Tužilaštvo BiH tereti se za dva ubistva i nekoliko pokušaja ubistava na područu RS i Federacije BiH.

Tužilaštvo BiH je nakon hapšenja Eleza u Beogradu tražilo njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao “Lutka”, kao i radi istrage koju zajedno provodi s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području BiH, među kojima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Bosne i Hercegovine.

Osim toga, Sud je odbio žalbu Elezovog advokata i potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu iz januara kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje zbog niza teških krivičnih djela organizovanog kriminala izvršenih 2015., 2017., 2018. i 2019. godine.

Elez se nalazio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, gdje živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Najnovije

Blaž Slišković je novi trener FK Željezničar

Fudbalski klub Željezničar je dobio novog trenera, a to je bh. nogometni stručnjak Blaž Slišković. Ovu odluku donijeli su...