U sklopu projekta “Elektromobilnost u EPBiH“ predstavljeno šest novih električnih vozila

Preporučujemo

Vozila su namijenjena za vozni park preduzeća i isto toliko AC punionica, koje su otvorene širom BiH.

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH danas je u Sarajevu predstavila dio realizovanih aktivnosti u sklopu projekta “Elektromobilnost u EPBiH“. Tako je predstavljeno šest novih čisto električnih vozila.

- -

Suada Penava, rukovodilac stručnog tima za elektromobilnost u JP Elektroprivreda BiH istakla je da je projekat pokrenut prije nešto manje od godinu dana.

“Tome je prethodilo obimno studijsko istraživanje, koje smo sami radili i koje nam je zapravo dalo povoda da donesemo odluku da pokrenemo projekat. Zaključili smo da Elektroprivreda BiH treba da se ovim bavi na ozbiljniji način“, kazala je Penava i pojasnila da sam projekat uključuje tri aktivnosti.

Prva skupina aktivnosti odnosi se na nabavku vozila za vlastiti vozni park i izgradnja punionica, koje će u jednom dužem periodu biti javno dostupne i drugim vlasnicima električnih vozila.

“Druga vrsta aktivnosti se odnosi na izgradnju punionica u saradnji sa partnerima. To bi trebale da budu punionice na javnim površinama, na parkinzima, na nekim lokacijama gdje se očekuje veća frekvencija vozila… Zato su nam potrebni partneri, kao što su općine, druge javne kompanije, poslovni subjekti koji žele da korisnicima svojih usluga omoguće uslugu punjenja električnih vozila“, naglašava Penava i dodaje:

- -

“Treća vrsta aktivnosti u okviru projekta ‘Elektromobilnost u EPBiH“ odnosi se na promociju samog koncepta elektromobilnosti, ukazivanje na prednosti tog koncepta i način na koji se ta ideja elektromobilnosti može implementirati u našem okruženju“.

Sa novih šest e-vozila vozni park Elektroprivrede BiH sada ima ukupno osam automobila koje pokreće isključivo električna energija. Vozila će koristiti elektrodistributivne podružnice u Bihaću, Goraždu, Mostaru, Travniku, Tuzli i Zenici. U neposrednoj blizini podružnica instalirano je i novih šest AC punionica, koje imaju slične karakteristike kao i prva koja se nalazi ispred zgrade direkcije EPBiH u Sarajevu.

Adnan Bosović, zamjenik rukovodioca stručnog tima projekta iznio je podatak da čisto električnih vozila u BiH trenutno ima nešto više od 20, dok je broj hibridnih vozila nekoliko stotina.

Iz Elektroprivrede su istakli da su prednosti korištenja električnih vozila u BiH: značajno smanjenje emisije štetnih gasova i poboljšanje kvaliteta vazduha, smanjenje CO2 emisija za oko 20 posto, smanjenje buke u gradovima, višestruko niža cijena pogonskog goriva, višestruko manji troškovi održavanja električnog vozila.

Najnovije

Akcija “Kum”: Uhapšen prvoosumnjičeni, ovo je njegov identitet

Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici MUP-a RS jutros su na graničnom prelazu Bosanska Gradiška uhapsili prvoosumnjičenog u akciji kodnog...