U toku je ubrzana pljačka Alumine: Radnici su protestovali više puta i tražili da im se dostave zvanične informacije, ali odgovor još nisu dobili

Preporučujemo

Krajem jula Vlada Republike Srpske je prihvatila ponudu privatne kompanije Pavgord iz Foče o otkupu potraživanja republičkih institucija u stečajnoj masi Fabrike glinice Birač a. d. Zvornik od 42,4 miliona KM. Pavgord godinama traži naplatu potraživanja koje je također otkupio od litvanske Ukio banke, koja je 2001. za deset miliona KM kupila Birač. Nakon što su se povukli, Fabrika je otišla u stečaj. Ukio banka je tražila naplatu potraživanja po osnovu kredita koje su davali Fabrici glinice Birač, za šta je založna imovina bila firma Alumina, kompanija u stopostotnom vlasništvu Birča i njen zalog kao stečajna masa.

RADNICI NA ULICAMA

Aleksandra Pandurević, članica GO SDS-a, upozorila je da se radi o “pljačkaškom planu Vlade RS-a i Pavgorda”.

”Na račun Poreske i Ministarstva finansija već su legla 23 miliona KM. Ostalo je da Pavgord uplati do 17. septembra još 20 miliona kako bi ubrzano, prije izbora, okončali jednu od najvećih pljački. Za 43 miliona, kroz nezakonite radnje, njihova biće Alumina koja vrijedi više od 600 miliona KM”, navela je Pandurević.

Napisala je i da će radnici Alumine završiti na ulicama, a kao primjere istakla “sudbine Pavgordovih preduzeća”: Šećerane i Žitoprometa, Fabriku malih kućanskih aparata Termika u Foči, fabriku Trikotaže, Čarapare, Foleda.

 

Slobodan Vasković na blogu je naglasio da na čelu “otimačine Alumine stoji Milorad Dodik”, lider SNSD-a. Kao aktere naveo je i “Zorana Tegeltiju, Gordana Pavlovića Gocija, Zorana Stevanovića Gladnog, Duška Reljića, Mladena Milanovića Kaju, Lazu Đurđevića, stečajnog upravnika Unisa iz Dervente i FG Birač iz Zvornika, Aleksandra Galića, vlasnika firme Galens iz Novog Sada i Nebojšu Petrića, vlasnika firme Promist iz Novog Sada, te Veljka Vukelića, Gorana Maričića i Milimira Govedaricu”. Naveo je i da je garanciju uz ponudu Pavgordu dala Nova banka i to 19. jula.

Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS-u, objavio je fotografije kratke garancije Nove banke i njenog većinskog vlasnika Mladena Milovanovića Kaje, koja važi do 17. septembra, naglasivši da “nema nikakvih podataka o tome na koji način je Pavgord obezbijedio sredstva za garanciju”.

Naveo je i da je Zaključak Vlade nezakonit, jer je protivan nizu odredaba Zakona o Vladi RS-a, a između ostalog i članu 3. kojim je određeno da se Vlada stara o zaštiti javnog interesa, te članu 5. kojim je određeno da je rad Vlade dostupan javnosti. Naglasio je i da je “Zaključak ništavan, jer je protivan opštim institutima pozitivnog prava”.

VJERA U SIPA-u

Ovo je problem radnika koji je napravila Vlada, pa stoga možemo samo sa njima razgovarati, kaže Smiljanić

Radnici Alumine su protestovali više puta i tražili da im se dostave zvanične informacije, kao i da se odluka o prodaji stavi van snage. Kao rješenje su nudili i da sami otkupe potraživanja. Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS-a, rekao nam je da radnici još nisu dobili zvaničan odgovor Vlade.

– Nema ni promjena u našem stavu, istakao je Smiljanić i dodao da očekuju da Tužilaštvo i SIPA rade svoj dio posla.

Na najave Aleksandra Sajića, pravnog zastupnika Pavgorda, da će pozvati na razgovor predstavnike radnika, Sindikata i upravu Alumine, Smiljanić odgovara da “ne zna u kojem svojstvu bi razgovarali sa njima”.

Iz Tužilaštva BiH ranije su naglasili da je u vezi s postupanjem po prijavama o nezakonitostima u Alumini formiran predmet i izdata naredba za postupanje SIPA, piše Oslobođenje.

 

Najnovije

Uragan poharao Kanadu: “Ovo su neviđeni razmjeri štete”

Razmjeri štete od snažne oluje Fione, koja je poharala kanadsku obalu, dosad nisu viđeni i bit će potrebni mjeseci...