U ulici Ferhadija obilježena 31 godina od masakra u kojem je ubijeno 28 građana

Preporučujemo

U srcu Starog Grada u njegovoj centralnoj ulici Ferhadija u blizini Gradske tržnice polaganjem cvijeća na spomen-obilježje obilježena je 31 godina od velikog masakra u kojem je život izgubilo 28 osoba, a više od 100 ih je teže ili lakše ranjeno.

Ovaj masakr na samom početku agresije na naš grad i zemlju pokazao je da će u tom sukobu najveću cijenu platiti nedužni ljudi.

Delegacija Općine Stari Grad, ali i predstavnici državnih, federalnih, kantonalnih, gradskih, općinskih vlasti, te brojna udruženja, porodice i prijatelji ubijenih odali su počast onima koji su izgubili svoje živote davne 1992. godine. U ime Općine Stari Grad cvijeće na spomen obilježje položili su Abid Šehović, rukovodilac Stručne službe Općinskog vijeća Stari Grad, te vijećnici Općinskog vijeća Stari Grad Šejla Uzunović, Adla Kupusović i Vedad Šahović. Tog 27. maja 1992. godine oko 09:55 u tadašnju ulicu Vase Miskina sa položaja Vojske Republike Srpske ispaljena je minobacačka granata koja je usmrtila 28 osoba, dok njih više od 100 ranila. Prema tadašnjim izvještajima, na licu mjesta poginulo je 18 osoba. U sljedećih nekoliko dana, od posljedica ranjavanja, broj ubijenih se povećao na 28. Medicinski radnici koji su zbrinjavali žrtve se nikad prije susreli sa takvim vrstama ljudskih povreda. Većina ubijenih stajali su u redu za hljeb koji se dijelio tog jutra. Na skupu je naglašeno da se nevine žrtve nikada neće zaboraviti, a da današnjim Sarajevom i ulicom Ferhadija slobodno i bezbrižno hodaju nove generacije, kojima se ovi zločini ne smiju nikada desiti.

Prije 31 godinu ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Najnovije

Danas početak izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica

Izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice počinje danas, a rok za završetak radova je 18 mjeseci. Kako je najavljeno...