U Velikoj Britaniji otrovan ruski špijun i njegova kćerka: Nepoznata supstanca čiji efekat su osjetili i policajci

preporučujemo

Žena pronađena na klupi u trgovačkom centru u Salisburyju pored bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala, osuđenog za špijuniranje u korist Velike Britanije, njegova je kći i oboje se i dalje nalaze u bolnici u kritičnom stanju, javlja u utorak BBC, dok ta špijunska afera unosi nove napetosti u odnose Rusije i Britanije.

Julija Skripal (33) i njezin otac Sergej (66) u kritičnom su stanju i nalaze se u bolnici nakon što su u nedjelju pronađeni na klupi u Salisburyju na jugozapadu Engleske u nesvijesti.

Britanska policija pokušava utvrditi zbog čega su u takvom stanju i kojoj su “nepoznatoj supstanci” bili izloženi. Policija u Wiltshireu navodi da je jedan od radnika hitnih službi također zadržan u bolnici, dok je BBC javio da su dva policajaca koja su došla na mjesto incidenta tretirana radi “blažih simptoma”.

Rusija tvrdi da “nema informacija” o tome šta je moglo dovesti do incidenta, ali kaže da je voljna sarađivati s policijskom istragom.

Bivši agent Skripal, kojem su supruga, sin i stariji brat preminuli u zadnje dvije godine, dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon “razmjene špijuna” 2010. godine.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je novinarima da je Moskva spremna pomoći u istrazi.

“Ovo je tragična situacija, ali mi nemamo podatke o tome što je moglo dovesti do toga, čime se on bavio”, kazao je Peskov.

Prema policiji u Wiltshireu, par pronađen u trgovačkom centru Maltings u Salisburyju nije imao vidljive ozljede, ali se vodi istraga je li počinjen zločin.

U istragu je uključeno više sigurnosnih službi. U međuvremenu je policija zatvorila obližnji restoran Zizzi “kao mjeru opreza”.

Sergej Skripal dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon razmjene špijuna između SAD-a i Rusije 2010.

Odnosi između Britanije i Rusije zategnuti su od ubojstva bivšeg agenta KGB-a Aleksandera Litvinjenka u Londonu 2006. Britanska istraga utvrdila je da je njegovo ubojstvo vjerojatno odobrio predsjednik Vladimir Putin.

Skripal, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, osuđen je u Rusiji 2006. po optužnici da je špijunirao za britansku obavještajnu agenciju MI6 na 13 godina zatvora. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Državama, prema tadašnjim medijskim izvješćima.

Pukovnik Skripal i njegova kći nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja u okružnoj bolnici u Salisburyju. Niz lokacija u središtu grada je zatvoreno i zabranjen im je pristup dok su timovi u zaštitnoj odjeći šmrkovima dekontaminirali ulicu, piše Slobodna Dalmacija.

Ruska ambasada u Londonu saopštila je u utorak da je ozbiljno zabrinuta zbog izvještavanja britanskih medija o hospitalizaciji bivšeg ruskog dvostrukog agenta te ističe da se taj incident koristi kako bi se demonizirala Rusija.

Ambasada traži informacije o incidentu od britanskih vlasti i poziva na zaustavljanje “demonizacije Rusije”.

“Način na koji britanski mediji opisuju situaciju izaziva ozbiljnu zabrinutost”, kazao je glasnogovornik ambasade.

Britanski mediji pokreću novu fazu proturuske kampanje”, rekao je.

Najnovije

Dodik za španski “El Mundo”: BiH je propali projekt, najbolje rješenje da se Bošnjaci, Srbi i Hrvati razdvoje na civilizovan način

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za španski "El Mundo" da je "BiH propali projekt i...