U Velikoj Britaniji otrovan ruski špijun i njegova kćerka: Nepoznata supstanca čiji efekat su osjetili i policajci

Preporučujemo

Žena pronađena na klupi u trgovačkom centru u Salisburyju pored bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala, osuđenog za špijuniranje u korist Velike Britanije, njegova je kći i oboje se i dalje nalaze u bolnici u kritičnom stanju, javlja u utorak BBC, dok ta špijunska afera unosi nove napetosti u odnose Rusije i Britanije.

Julija Skripal (33) i njezin otac Sergej (66) u kritičnom su stanju i nalaze se u bolnici nakon što su u nedjelju pronađeni na klupi u Salisburyju na jugozapadu Engleske u nesvijesti.

- -

Britanska policija pokušava utvrditi zbog čega su u takvom stanju i kojoj su “nepoznatoj supstanci” bili izloženi. Policija u Wiltshireu navodi da je jedan od radnika hitnih službi također zadržan u bolnici, dok je BBC javio da su dva policajaca koja su došla na mjesto incidenta tretirana radi “blažih simptoma”.

Rusija tvrdi da “nema informacija” o tome šta je moglo dovesti do incidenta, ali kaže da je voljna sarađivati s policijskom istragom.

Bivši agent Skripal, kojem su supruga, sin i stariji brat preminuli u zadnje dvije godine, dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon “razmjene špijuna” 2010. godine.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je novinarima da je Moskva spremna pomoći u istrazi.

“Ovo je tragična situacija, ali mi nemamo podatke o tome što je moglo dovesti do toga, čime se on bavio”, kazao je Peskov.

Prema policiji u Wiltshireu, par pronađen u trgovačkom centru Maltings u Salisburyju nije imao vidljive ozljede, ali se vodi istraga je li počinjen zločin.

U istragu je uključeno više sigurnosnih službi. U međuvremenu je policija zatvorila obližnji restoran Zizzi “kao mjeru opreza”.

Sergej Skripal dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon razmjene špijuna između SAD-a i Rusije 2010.

Odnosi između Britanije i Rusije zategnuti su od ubojstva bivšeg agenta KGB-a Aleksandera Litvinjenka u Londonu 2006. Britanska istraga utvrdila je da je njegovo ubojstvo vjerojatno odobrio predsjednik Vladimir Putin.

Skripal, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, osuđen je u Rusiji 2006. po optužnici da je špijunirao za britansku obavještajnu agenciju MI6 na 13 godina zatvora. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Državama, prema tadašnjim medijskim izvješćima.

Pukovnik Skripal i njegova kći nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja u okružnoj bolnici u Salisburyju. Niz lokacija u središtu grada je zatvoreno i zabranjen im je pristup dok su timovi u zaštitnoj odjeći šmrkovima dekontaminirali ulicu, piše Slobodna Dalmacija.

Ruska ambasada u Londonu saopštila je u utorak da je ozbiljno zabrinuta zbog izvještavanja britanskih medija o hospitalizaciji bivšeg ruskog dvostrukog agenta te ističe da se taj incident koristi kako bi se demonizirala Rusija.

Ambasada traži informacije o incidentu od britanskih vlasti i poziva na zaustavljanje “demonizacije Rusije”.

“Način na koji britanski mediji opisuju situaciju izaziva ozbiljnu zabrinutost”, kazao je glasnogovornik ambasade.

Britanski mediji pokreću novu fazu proturuske kampanje”, rekao je.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...