Učenice iz Sarajeva osvojile prvo mjesto na takmičenju o utjecajima na životnu sredinu u Dohi

Preporučujemo

U Dohi je održano takmičenje koje je imalo za cilj podići svijest o ulozi u sprječavanju zagađenja i održivosti, a čak četiri učenice iz Sarajeva su odnijele pobjedu u dva projekta.

Organizator ovogodišnjeg Global Innovation in Sustainability Summit (GISS) i takmičenja je Qatar Academy Al Wakra član Katarske fondacije za obrazovanje, istraživanje i održivi razvoj.

Put do finalne prezentacije projekata na Summitu trajao je godinu dana, i sastojao se od četiri runde koje su podrazumijevale kontinuirano takmičenje projekata iz cijelog svijeta.

Ovo je bila jedinstvena prilika da učenice osvijeste vlastitu ulogu u sprječavanju zagađenja i održivosti te da budu proaktivne radi bolje sutrašnjice na globalnom nivou.

Učenice Arja Joldo i Lamija Ademovic su pobijedile sa projektom “Water-a Life Resource in Danger” dok su pobjedu sa projektom “Plant-a-Notebook” odnijele i učenice Nejla Bektić i Maja Tafro.

Naime, projekat “Water-a Life Resource in Danger” osmišljen je iz razloga što Bosna i Hercegovina, kako je poznato, zemlja bogata vodama. Međutim, veoma malo pažnje je posvećeno održavanju istih. Susrećemo se sa raznorodnim nedaćama: puno riječnih korita je puno otpada, rijeke su nečiste, zapuštene i zagađene. Nažalost, građani BiH, a naročito mladi, veoma su malo upoznati sa vrijednošću vode kao životnog resursa i važnošću njenog održavanja.

Sarajevo je glavni grad BiH i jedan od “sretnika” kroz koji protiče rijeka Miljacka kojoj su mnogi nadležni a i građani okrenuli leđa. Cilj kome su se učenice posvetile u ovom projektu je poboljšati stanje voda, te povećati upućenost populacije u prirodnu ljepotu koja zahtijeva odgovoran odnos.

S druge strane, cilj projekta “Plant-a-notebook” prvenstveno je podizanje svijesti o prekomjernom korištenju papira koje je prisutno u našem društvu više nego ikad, uz stvaranje osjećaja odgovornosti kod naših vršnjaka i razvoja navika recikliranja i očuvanja okoliša i zajednice u kojoj živimo.

Papir koji je prikupljen od profesora i učenika bit će recikliran te će se uvezati stranice da bi se došlo do konačnog produkta u vidu rokovnika i sveske. Stranice recikliranog papira će sadržavati sjemenke lavande, tako da se nakon upotrebe sveske i dnevnici mogu posaditi. Korice će također biti izrađene održivim metodama – heklane ili pletene, ili sašivene od stare donirane odjeće i kartona.

U periodu od prvog do 10. marta učenice su u pratnji mentorica Emire Trako – Džuho i Sakibe Mehanović boravile na završnom Summit-u pobjedničkih projekta “GISS 2023 Local Solutions Global impact” u Dohi i proglašene su “GISS Champions 2023” jedine su bile predstavnice BiH, Prve bošnjačke gimnazije i jedine takmičarke sa Balkana.

Učenice su pored vođenja svojih mentorica imale i koomentore sa Hamad Bin Khalifa univerziteta te su u godinu dana morale pratiti striktna pravila takmičarskog programa, prisustvovati on line panelima i diskusijama i ujedno proći četiri runde takmičenja sa ostalim projektima iz cijelog Svijeta i izboriti mjesto na pobjedničkom podijumu samita za ostalih 10 projekta iz svijeta.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...