Udruženje novinara Srbije dalo punu podršku Muharemu Bazdulju nakon sramnog čina

preporučujemo

Bh. književnik i novinar Muharem Bazdulj, koji je šokirao bh. javnost time što je slavio sa negatorom genocida Peterom Handkeom i Emirom Kusturicom u Višegradu, dobio je punu podršku Udruženja novinara Srbije (UNS).

“UNS izražava punu podršku kolegi Bazdulju, koji je i kandidat za člana Suda časti na izborima u Udruženju zakazanim za 29. maj”, saopćeno je iz ove organizacije.
Podsjetimo, na snimku zabave iz grada poznatog po najstrašnijim zločinima počinjenim tokom agresije na BiH, vidljivo je da se ekipa dobro zabavlja uz muziku. Na repertoaru je bio i repertoar Halida Bešlića, a Bazdulj u jednom momentu i grli kontroverznog pisca koji negira genocid i koji je podržavao politiku zločinca Slobodana Miloševića.

Ovakva proslava, na ovom mjestu i u ovakvom društvu, uvreda je za sve žrtve zločina, a svoje zgražavanje na društvenim mrežama istaknuli su brojni građani BiH, među kojima i mnogi intelektualci.

SRAMNO PONAŠANJE
Bh. književnik Muharem Bazdulj pjevao i grlio se sa Peterom Handkeom, negatorom genocida
No, Udruženje novinara Srbije u ovom sramnom činu ne vidi ništa sporno, već je čak zgroženo “reakcijama” iz BiH.

“UNS smatra da su napadi na Muharema Bazdulja, kao i pokušaji ‘otkazivanja’ i ‘ukidanja’ njegove slobode izražavanja, izraz nacionalizma i atak na slobodu govora u regionu”, stoji, između ostalog, u njihovoj reakciji.

Dodaje se da je Udruženje novinara Srbije “preneraženo kampanjom punom uvreda i mržnje koja je na društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini pokrenuta protiv istaknutog novinara, književnika i člana rukovodstva UNS-a Muharema Bazdulja”.

Najnovije

U Neumu mnoštvo građana, ovogodišnja sezona bi mogla biti pun pogodak

U Bosni i Hercegovini vrhunac je toplotnog vala. Brojni građani spas od vrućina potražili su na bh. obali, u...