Uhapšen Borislav Gligorević, osumnjičen za silovanje Bošnjakinja 1992. godine u Zvorniku

Preporučujemo

Postupajući na osnovu potrage raspisane od strane Tužilaštva BiH, policijski službenici Granične policije BiH na graničnom prelazu Karakaj uhapsili su osumnjičenog Borislava Gligorevića, rođenog 1971. godine u Snagovu, Zvornik.

Navedeni osumnjičeni pod istragom je tužioca Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu pripadnika VRS-a i jedinice “Bijeli orlovi” TO Zvornik, 1992. godine, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme oružanih sukoba.

Kako se dalje navodi u zvaničnom saopćenju Tužilaštva BiH, on se tereti da je, zajedno sa drugim osobama, dok se u nezakonitom zatvaranju nalazio veći broj civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani a veći broj žena seksualno zlostavljan, došao u kuće u kojima su bili zatvoreni civili te prijetnjom silom i opasnosti po život počinio silovanje dvije žene koje su bile nezakonito zatvorene u navedenim objektima.

S obzirom da su tužilaštvo i partnerske agencije za provođenje zakona došli do saznanja da se osumnjičeni nalazi izvan Bosne i Hercegovine, za njim je raspisana potraga te je u petak uhapšen prilikom ulaska na teritoriju BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajuća tužiteljica uputila je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora koji je detaljno obrazložen na jutros održanom ročištu, te se očekuje odluka Suda BiH o prijedlogu za pritvor.

Najnovije

Smajić o blokadama i ucjenama u Parlamentu BiH: Korektno bi bilo da kažete da vladajuća koalicija ne postoji kako građani ne bi više bili...

Dom naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjoj sjednci nije usvojio izmjene tri zakona jer su...