Žuta rđa uništava pšenicu u BiH: Ratari najavljuju nestašicu domaće žitarice

Preporučujemo

Bolest žute rđe pojavila se na pšenici u Bosni i Hercegovini, a trenutno je zahvaćeno 30 posto usjeva. Ratari navode da je stanje kritično, a izvjesno bi moglo doći do poskupljenja ove vrste žitarice koje će u domaćoj proizvodnji biti znatno manje.

Polja Semberije i Posavine na kojima je zasađena pšenica nalaze se u velikom problemu zbog pojavljivanja žute rđe koja uništava usjeve. Ova bolest nastala je posljedično lošim vremenskim prilikama, odnosno obilnim kišnim padavinama, a najavljivanje naglog povećanja temperatura zraka dodatno će stvoriti problem pšenici jer će je doslovno spržiti.

“Žuta rđa na našim poljima nije bila unazad šest godina, ali je tome doprinijela velika vlažnost. Herbicidi koje smo koristili u tri navrata u preventivi nisu dali rezultat jer ih je kiša saprala. Vremenske prilike nam nikako ne idu na ruku jer se za desetak dana najavljuje naglo povećanje temperatura, što će dovesti do još većeg napretka žute rđe. Shodno trenutnoj situaciji, prinosi će biti umanjeni za minimalno 30 posto”, kaže za Klix.ba Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivednika Semberije i Majevice.

Žuta rđa kao bolest primarno zahvata list pšenice, a usljed kišnih padavina postaje otporna na herbicide. Pojavljuje se uglavnom na svakih desetak godina, a ovu bolest prenose lisne vaši, ali i ostali insekti koji su na pšenici prisutni zbog veoma blage zime. Teško stanje je i u Posavskom kantonu, gdje je ova bolest zahvatila između 25 i 30 posto usjeva.

“Zaraza je u punom jeku, zbog čega je otežano nicanje proljetnih usjeva. U ovom trenutku mi računamo da će prinosi biti manji za 30 posto, u odnosu na prošlu godinu. Također, enormne cijene repromaterijala dodatno nam otežavaju stanje koje ni u kojem slučaju ne opravdavaju bavljenje poljoprivredom”, kaže za Klix.ba Juro Kopačević, predsjednik Udruženja Žito iz Odžaka.

Poljoprivrednici u Federaciji BiH su već tražili sastanke sa nadležnima kako bi izašli iz problema u kojem se nalaze. Ratari ističu da će se u kontekstu proizvodnje pšenice zasigurno povećati troškovi, zbog čega bi u konačnici moglo doći i do povećanja otkupne cijene. Ona, kako navode, ne bi trebala utjecati na poskupljenje hljeba i ostalih pekarskih proizvoda.

“Pšenica trenutno na berzama ima izuzetno nisku cijenu te vjerujem da do povećanja cijena pekarskih proizvoda neće doći. Mi ćemo biti u problemu ukoliko se vlast ne uključi u rješavanje trenutne situcije jer troškovi proizvodnje trenutno premašuju cijenu kilograma pšenice koja iznosi 70 feninga”, navodi Kopačević, a istog stava je i Bakajlić.

Žuta rđa nije zaobišla ni zemlje regije, gdje se također pojavila, a na usjevima nanosi veliku štetu. Pored pšenice, žuta rđa napada i silažni kukuruz čija proljetna sjetva još uvijek nije završena.

U Semberiji klipovi koji unazad 20 godina nisu bili manji sada su uglavnom u vodi, zbog čega se očekuje da će u vrijeme sjetve njegov kavlitet biti izuzetno loš.

Najnovije

Pored Osnovne škole “Sveti Sava” u Bijeljini podignut mural jednom od ubijenih napadača na Kosovu

U blizini osnovne škole Sveti Sava u Bijeljini podignut mural jednom od likvidiranih napadača odgovornih za ubistvo kosovskog policajca...