Umjetnici Alisi Teletović, 21. januara ove godine, uručena je prestižna Donatello nagrada za njen umjetnički rad. Tim povodom, otputovala je u Firencu u Italiju, gdje je zajedno sa ostalim umjetnicima iz čitavog svijeta predstavljala Bosnu i Hercegovinu.

Donatello di Niccolò di Betto Bardi je firentinski skulptor iz vremena renesanse, koji je Firenci i Italiji ostavio veliki broj djela.

- -

U prelijepom ambijentu Borghese Palace umjetnici i gosti uživali su u interijeru i freskama, a riječ je o palači koja je stvarana od 15. stoljeća pa nadalje. Borghese Palace je restauirana i obnovljena 1822. godine, a u njoj se može uživati u slikama italijanskih velemajstora.

Umjetnica se predstavila slikom „Čekajući početak“, ali koja ima i naziv „Poljubac“, dimenzija 100×150 cm, kombinovane tehnike na platnu.

„Slika je moderna, potpuno nestvarna u načinu gledanja. Pokazuje portret čovjeka danas, izgubljenog, nestalog i raspršenog. Mi koji živimo sada uglavnom smo fragmenti modernog i starog. Čekamo početak nekog boljeg vremena, ali ako se zagledamo duže u sliku vidimo dvoje kako se ljube. Je li taj Poljubac san i rješenje? Kroz ljubav spojiti nespojivo, gledati dublje, kao da naša duša hoda ispred nas. Mi koji osjećamo više, mi preosjetljivi, tanane smo čestice postojanja koje, ako se ne ostavi trag, nestaju u univerzumu. Uroniti u ovakvo iskustvo gledanja donosi nadu, nadu za bolji početak“, izjavila je slikarica Alisa Teletović.