Umro Wim Kok, premijer čija je vlada otišla zbog Srebrenice

Preporučujemo

Wim Kok, nekadašnji nizozemski premijer, čija je vlada podnijela ostavku zbog uloge holandskih vojnika u sastavu Ujedinjenih naroda u Srebrenici, umro je u subotu u dobi od 80 godina, objavila je njegova laburistička stranka.

Koku, premijeru Holandije od 1994. do 2002. godine, otkazalo je srce, priopćili su njegovi laburisti. Kok je vladao tokom perioda snažnog gospodarskog rasta te je vodio tri koalicijske vlade. Njegova vlada je 2002. podnijela ostavku nakon što je službeni izvještaj koje je naručila od Holandskog instituta za ratnu dokumentaciju (NOID) proglasilo holandske vojnike odgovornima za neuspjeh u sprečavanju genocida u Srebrenici.U tom dokumentu holandski politički i vojni vrh okrivljeni su za neuspjeh holandskih mirovnjaka u sprečavanju genocida.

- -

Izvještaj od 7.000 stranica okrivilo je holandske političare za slanje državnih snaga u gotovo nemoguću misiju s loše definiranim ciljevima i slabim mandatom. Muslimane u Srebrenici čuvalo je samo nekoliko stotina lako naoružanih holandskih plavih kaciga. Srpske snage zauzele su tu UN-ovu sigurnosnu zonu bez ispaljenog metka i potom počinile genocid. Izvještaj je krivio i holandske oficire u Srebrenici za nesvjesno pomaganje u etničkom čišćenju odvoženjem muslimanskih žena i djece iz opkoljenoga grada.

Najnovije

Efendić: Za Dodika smo znali kakav je, ali ovi naši su se godinama lažno predstavljali

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se večeras na svom Facebooku komentarom o mitingu koji je u režiji...