Uoči sjednice Skupštine KS prihvaćena inicijativa Sindikata policijskih službenika

Preporučujemo

Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog premijera Adema Zolja, prihvatila je danas inicijativu Sindikata policijskih službenika KS vezanu za uređenje pitanja penzionisanja pripadnika policije, kao i prava na ostvarivanje njihovog posebnog staža.

Odredbama ovih vladinih amandmana, između ostalog, u Zakonu o policijskim službenicima KS, definisano je da oni imaju pravo na penziju pod uslovom da su u kontinuitetu bez prekida, imali najmanje 15 godina staža, te da su u vrijeme sticanja prava na penziju obavljali posao policijskog službenika.

Koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrdit će se na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, a koji su za njega najpovoljniji. Ovo se odnosi i na policijskog službenika koji usljed zadobijenih povreda na radu, uzrokovanih neposrednim izvršenjem svog posla i zadatka, bude proglašen invalidom prve kategorije.

Poseban staž iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u jednostrukom trajanju uračunava se u staž osiguranja za policijskog službenika samo uz pismenu saglasnost lica na kojeg se ona i odnosi.

Vladini amandmani postaju sastavni dio Prijedloga Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, o kojem će zastupnici raspravljati na sutrašnjoj sjednici Skupštine KS.

Podsjećamo, prošle sedmice Sindikat je najavio proteste 6. septembra kada se na sjednici Skupštine KS razmatra Zakon o policijskim službenicima. Reakciju je uputio i Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara navodeći da Zakon kakav je bio predložen pogoduje pogoduje “ostanku na funkcijama visoko rangiranih policijskih službenika uključujući i one koji bi po postojećem Zakonu o policijskim službenicima ostvarili pravo na penzionisanje, te bi ovim izmjenama istima bilo omogućen ostanak u Upravi policije za dodatni period od 4 godine iako su već trebali biti penzionisani.”

Najnovije

Tijesna je utrka za potpredsjednike RS-a

Prema ažuriranim podacima Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine u 8.42 sati, utrka za potpredsjednike entiteta RS je...