Upozorenje Vijeća Europe: BiH mora pomoći migrantima i tražiocima azila

Preporučujemo

Vijeće Europe uputilo je pismo zvaničnicima Bosne i Hercegovine, tačnije ministrici za izbjeglice i raseljena lica Semihi Borovac i ministru sigurnosti Draganu Mektiću pismo u kojem se apeluje da BiH mora pružiti neophodnu pomoć tražiocima azila i migrantima.

Komesarka za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović urgira vlastima u BiH da ne štede i da hitno pomogu novompridošlim migrantima.

- -

Vijeće Europe zabrinuto je što nema sistemskog odgovora na situaciju sa izbjeglicama i migrantima koji spavaju na ulici i u parkovima i nemaju redovan obrok i neophodnu medicinsku pomoć, navodi se u izvještaju Vijeća Europe.

“BiH treba osigurati adekvatan smještaj koristeći sva prihvatilišta i centre za izbjeglice kako bi osigurala tražiocima azila i migrantima smještaj, hranu, zdravstvenu i socijalnu zaštitu”, upozoravaju iz Vijeća Europe.

Vijeće Europe razumije tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u BiH, te novonastali problem sa izbjeglicama, ali efektne procedure oko azila, neophodna pomoć koja mora biti pružena moraju se provesti jer se tako poštuju ljudska prava, prenosi radiosarajevo.

Vijeće Europe traži informaciju o navodnim sigurnosnim snagama koje vlasti planiraju razmjestiti zbog novonastale situacije.

Najnovije

Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji ne priznaje, ali je povukao nakon prozivki

Predsjednik Republike Srpske i najjače političke partije u tom entitetu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uputio je Ustavnom sudu...