USK udruženju Srce za djecu oboljelu od raka uplatio pomoć u iznosu od 20.000 KM

preporučujemo

Još jedna pozitivna priča dolazi iz Unsko-sanskog kantona. Po obećanju i donesenoj odluci Vlade USK iz 2018. godine izvršen je transfer novca u iznosu od 20.000 KM na ime udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, a sve u cilju podrške rada Roditeljske kuće u kojoj borave djeca iz cijele Federacije BiH tokom liječenja od malignih bolesti, prenosi Anadolu Agency.

Pri tome veliki broj djece iz USK koristi Roditeljsku kuću te se Vlada tok kantona zauzela za tu djecu, da im osigura postojanje njihovog drugog doma tokom najtežih dana njihovih života, tokom njihove borbe za život.

“Važno je napomenuti da je Vlada USK donijela i odluku za još jedan transfer pomoći Roditeljskoj kući za 2019. godinu u iznosu od 40.000 KM. Primjer USK i drugih kantona koji su pružili podršku, kao što su Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski kanton, pokazuje da se sve može kada se hoće“, naveli su iz Srca za djecu oboljelu od raka i dodali:

“Udruženje je stava da u finansiranju Roditeljske kuće trebaju učestvovati svi kantoni, jer je ona prevashodno namijenjena za boravak porodica djece oboljele od raka koje dolaze izvan Kantona Sarajevo te kojima ovakva vrsta smještaja znači mnogo“.

Roditeljska kuća je tokom tri i po godine postojanja opravdala svoje ciljeve, uspješno ih ispunila i dokazala da je nezamjenjiva karika u lancu konačnog izlječenja jednog djeteta. Ona, osim smještaja, pruža psihosocijalnu podršku, sigurnost, porodičnu atmosferu i prisustvo porodice tokom teškog liječenja te predstavlja drugi dom za hrabre mališane.

Roditeljska kuća definitivno zaslužuje da dobije trajno rješenje problema finansiranja. Ona je mjesto gdje djeca sa najtežim oboljenjima i najtežim životnim pričama nalaze mir, razumijevanje i snagu za dalje. To je mjesto gdje porodica nije rastavljena i uništena nego ona nastavlja postojati radi međusobne podrške i ljubavi koji su djeci najpotrebniji tokom teških dana. Ona vraća izgubljeno djetinjstvo.

Najnovije

Koliko je BiH vakcina do sada naručila i platila, a koliko ih je stiglo

Do sada je u Bosnu i Hercegovinu, putem COVAX mehanizma, stiglo 191.220 vakcina protiv COVID-19, što je podatak do...