Uskoro se u Evropi testira ‘alarm za armagedon‘: Milioni će na svoje mobitele dobiti ovu poruku

Preporučujemo

Ujedinjeno Kraljevstvo je spremno testirati zastrašujući “alarm za Armagedon” u idućih nekoliko sedmica.

Milioni će čuti zvuk alarma sa svojih telefona i primit će tekstualne poruke upozorenja kao dio novog vladinog probnog sistema za uzbunu u hitnim slučajevima. Naime, sistem je osmišljen kako bi upozorio ljude ako u blizini postoji “nepogoda opasna po život”, a testiranje će se usredotočiti na poplave i ekstremne vremenske uvjete.

Vlasnik telefona će dobiti pojedinosti o hitnom slučaju zajedno sa savjetima o tome što učiniti i kako potražiti pomoć, piše Daily Mail.

Inače, Laburisti se zalažu za takav sustav više od deset godina, a ministri su obećavali da će ga uvesti od 2013. godine.

Kit Malthouse otkrio je u to vrijeme da će nova shema omogućiti vladi da “mnogo opsežnije upozori ljude” na neposrednu opasnost kao što su poplave, oluje, šumski požari ili teroristički napadi. U planu kojeg je vlada objavila u prosincu je stajalo da će sistem biti pokrenut “početkom 2023.”, no za sada su obavljeni samo lokalni testovi na području Readinga.

“Hitna upozorenja bit će ključan alat koji će nam pomoći da bolje odgovorimo na hitne situacije, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini”, objavila je vlada.

“Blisko smo sarađivali s hitnim službama kako bismo ga razvili i proveli opsežna ispitivanja prije njegova nacionalnog pokretanja. Očekujemo da ćemo ga uskoro ažurirati”, dodali su.

Najnovije

Sjednica VSTV-a: Glavni tužilac Kajganić loše rezultate pripisao policiji

Prezentirajući izvještaje o radu, kao i rješavanju predmeta korupcije i organiziranog kriminala članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, glavni...