Ustavni sud BiH nije donio mjeru u vezi spora oko dodjele koncesija

preporučujemo

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas okončao sa radom 124. plenarnu sjednicu, prenosi N1.

Na današnjoj plenarnoj sjednici Ustavni sud BiH je u predmetu broj U 16/20 odlučio da odloži odlučivanje o privremenoj mjeri do januara 2022. godine kada je planirano održavanje naredne plenarne sjednice. Do tada će Ustavni sud od učesnika u postupku u ovom predmetu zatražiti relevantne podatke u vezi s donošenjem odluke o privremenoj mjeri u ovom predmetu.

Nadalje, zbog veoma nejasnih i nepreciznih istupa i izjava u medijima povodom odlučivanja Ustavnog suda BiH u predmetu broj U 9/21, ovaj sud obavještava javnost da je na jučerašnjoj plenarnoj sjednici u navedenom predmetu donio konačnu i obavezujuću odluku o dopustivosti i meritumu. U toj odluci Ustavni sud BiH je odlučivao o nošenju brade od strane vojnika u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Od AP odluka koje je danas donio na plenarnoj sjednici Ustavni sud izdvaja:

AP 681/20 (Medžlis Islamske zajednice Srebrenica) – u kojoj je Ustavni sud zaključio da je osporenim rješenjem Okružnog suda u Bijeljini (Okružni sud) prekršeno apelantovo pravo na imovinu jer je Okružni sud, u nedostatku zakonskog okvira za proceduru u kojoj se apelant našao, propustio da direktnom primjenom Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije zaštiti apelantova prava.

Sve odluke usvojene na današnjoj plenarnoj sjednici bit će dostavljene podnosiocima zahtjeva/apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Pročitajte:  Enver Išerić: Strane sudije su ustavna kategorija i čuvari Ustava BiH

Najnovije

Lavić i Zornić: Blokadu institucija je započeo HDZ! O državi pregovarati isključivo u Sarajevu, a ne u Neumu i kafanama

Gostujući na Hayat TV profesor Senadin Lavić govoreći o izbornim reformama i pregovorima koji traju, a u kontekstu neprovođenja...