Uvijek izuzetak u nošenju sa pandemijom: Švedska će ovaj mjesec ukinuti gotova sva covid ograničenja

preporučujemo

Švedska će krajem mjeseca ukinuti gotovo sve zabrane i ograničenja uvedene zbog koronavirusa, objavila je vlada.

S obzirom na to da je većina odraslih osoba vakcinisana, Švedska je postupno olakšala neke mjere tokom ljetnog zatišja u pandemiji. I dok je broj zaraženih rastao proteklih sedmica uslijed brzog širenja zaraznije delta varijante virusa, broj smrtnih slučajeva i dalje je nizak.

Švedska je bila izuzetak u nošenju sa zarazom, izbjegavši stroge karantene tijekom pandemije i oslanjajući se na dobrovoljne preporuke po pitanju fizičke distance i higijene.

Međutim, javna okupljanja poput koncerata, sportskih događaja i mjesta poput kafića i restorana mogla su raditi samo pod strogim pravilima ograničenog broja ljudi, što su zabrane koje će biti uklonjene 29. rujna. Preporuka da se radi od kuće ostat će i dalje.

“Važna poruka je da sada poduzimamo daljnje korake u povratku svakodnevnom životu”, rekla je na konferenciji za medije u utorak ministrica zdravstva i socijalne politike, Lena Hallengren.

“Naš pogled je uvijek bio taj da restrikcije treba ukinuti što je prije moguće.”

Hallengren je rekla da vlada također razmatra mogućnost potvrda o cijepljenju za neke aktivnosti, iako se nadala da one neće biti potrebne.

Oko 70 posto Šveđana starijih od 16 godina u potpunosti je vakcinisano.

Švedska je imala više smrti od covida-19 po broju stanovnika nego njezini nordijski susjedi, koji su se odlučili za strože zabrane tijekom prvih valova pandemije, no manje nego puno veće europske zemlje koje su uvodile stroge karantene.

 

 

Najnovije

DIJELE ISTOG NEPRIJATELJA: Komšić, Osmani i Đukanović se sastali u New Yorku

Povodom Generalne skupštine UN-a u New Yorku ovih dana borave lideri zemalja iz cijelog svijeta. Kao što je poznato,...