Nakon velikog poskupljenja ulja i piletine, novi šok na tržištu: Cijena krompira utrostručena

preporučujemo

Procjene su da krompira na tržištu ima za još samo nekoliko mjeseci, jer su se u sličnoj situaciji našle i zemlje u okruženju.

Slabo, veoma slabo, i ako ga ima sitan je, ove godine nije rodio, pa ni kvalitet nije za pohvaliti – kaže Olenija Trifković, prodavac na pijaci.

Problem s krompirom proteže se od sjevera do jugoistoka Evrope, od Danske do Bugarske, zbog kiša, ali i dugotrajne velike suše, pa je problematičan i njegov uvoz.

Ove godine suša je učinila svoje, što se tiče kvaliteta dobar je, ali prinos je podbacio u odnosu na dosadašnje godine – ističe Goran Kojić, agronom.

S druge strane, zbog loše cijene i problema sa prodajom prošle godine, veliki broj poljoprivrednika odlučio se za proizvodnju industrijskog krompira, zbog sigurnog plasmana i organizovane proizvodnje.

Mi smo prije četiri pet godna sijali tri hektara konzumnog krompira, pa smo bili prekinuli jer je tržište bilo prezasićeno – pojašnjava Mustafa Gradaščević, proizvođač krompira iz Janje.

Poljoprivrednici u Janji, najveći proizvođači krompira u Semberiji, industrijski krompir koji vade ovih dana sa njiva voze pravo u fabrike.

Industrijskog krompira smo povećali površine za dva i po puta, jer ove godine pored kompanije Bingo radimo i za Srebrenicu, koji proizvode pomfrit, ukupna površina 1.250 dunuma – kaže Mujo Bogaljević, iz poljoprivredne zadruge “Agrofarmer”, također u Janji.

Uz nedavni porast cijena ulja i piletine, poskupljenje krompira samo je još jedno u nizu. Izvjesno je da se na tome neće stati i da nas, barem kada je riječ o pitanju cijena, očekuje nimalo zahvalna jesen, objavio je BHRT.

 

 

Najnovije

Otkriveno kako je Hadžiahmetović “pomagao” ViK-u: Kandidati NiP-a zaposleni, pripale im visoke plaće

Koncem jula ove godine sa pozicije direktorice KJKP Vodovod i kanalizacija (ViK) Sarajevo smijenjena je Aida Pendek. Bivša direktorica Pendek...