Varhelyi: BiH rizikuje 1,5 milijardi eura za infrastrukturne projekte ako se ništa ne poduzme

preporučujemo

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi sumirao je dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, te kazao da je njegova glavna poruka da lideri moraju napraviti korake ka smanjenju tenzija, izbjegavati daljnju retoriku i djelovanja koje potkopavaju povjerenje i državne institucije, nastaviti dijalog, te se hitno vratiti u potpuno funkcionalne institucije.

U video obraćanju na kraju posjete istakao je da BiH rizikuje da izgubi 1,5 milijardi eura za infrastrukturne projekte povezivanja, ako se ništa ne preduzme.

– Upravo završavam dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini. Došao sam ovdje kao prijatelj ove zemlje i svih njenih ljudi. Došao sam jer mi je stalo i želim da Bosna i Hercegovina uspije i prosperira. Posjetio sam Sarajevo, Banja Luku i Mostar. Sastao sam se sa svim političkim akterima i ključnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Svim svojim sagovornicima sam objasnio da je evropska perspektiva zemlje stvarna i kredibilna. Također sam jasno istakao da je Evropska unija u potpunosti opredijeljena za stabilnost, suverenitet, jedinstvo i integritet Bosne i Hercegovine. Moja glavna poruka glasila je: lideri moraju napraviti korake ka smanjenju tenzija, izbjegavati daljnju retoriku i djelovanja koje potkopavaju povjerenje i državne institucije, nastaviti dijalog, te se hitno vratiti u potpuno funkcionalne institucije. Fokus treba vratiti na evropsku agendu i provedbu 14 ključnih prioriteta kako bi Bosna i Hercegovina konačno mogla početi napredovati na putu ka EU i postati zemlja kandidatkinja – kazao je Varhelyi.

Naglasio je da ove reforme također treba nastaviti kako bi Bosna i Hercegovina mogla u potpunosti imati koristi od programa EU i Ekonomskog i investicionog plana osmišljenog za Zapadni Balkan, u okviru kojeg BiH može biti jedna od glavnih korisnica.

– Ovo je od suštinske važnosti za zemlju, njene građane i njene biznise. Reforme stoje, a u ovom trenutku Bosna i Hercegovina rizikuje da izgubi 1,5 milijardi eura za infrastrukturne projekte povezivanja, ako se ništa ne preduzme. I više sredstava bi bilo dovedeno u pitanje u budućnosti – upozorio je Varhelyi.

Pročitajte:  Varhelyi od Dodika tražio deblokadu državnih institucija, lider SNSD-a postavio ultimatum

Podsjetio je da je sinoć u Sarajevu razgovarao sa liderima vladajuće koalicije, Miloradom Dodikom, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

-U svim razgovorima koje sam vodio prepoznao sam postojanje prostora za pronalaženje rješenja i spremnost aktera da se krene naprijed. Uočio sam spremnost da se radi na pitanjima u vezi sa državnom imovinom, izmjenama krivičnog zakona, te ustavnoj i izbornoj reformi. Vidio sam i spremnost za povratak u rad institucija, kako bi se napravili pomaci po ovim pitanjima. Mogu potvrditi da smo, s naše strane, spremni pomoći i facilitirati rad na ovim pitanjima u interesu Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga sam povjerio ambasadoru Johannu Sattleru da pokrene ovaj angažman, a u saradnji sa ključnim partnerima.

To će biti učinjeno i sa primjesom hitnosti za pronalaženje rješenja, tako da Bosna i Hercegovina brzo okrene stranicu nakon ove krize. Vjerujem da se to može učiniti, kao što su, na primjer, izbori u Mostaru održani nakon 12 godina pokazali da dijalog daje rezultate čak i u slučaju najtežih pitanja. EU će biti uz vas cijelim putem, jer zaista želimo vidjeti da Bosna i Hercegovina uspije i prosperira.

Ova poruka ima i posebnu težinu, jer danas Bosna i Hercegovina slavi svoj Dan državnosti. Dozvolite mi da vam čestitam ovom prilikom – bilo mi je zadovoljstvo biti ovdje – na kraju je rekao Varhelyi.

 

 

Najnovije

SBiH: Svi rudari trebaju biti uposlenici Elektroprivrede koja ne treba da kupuje ugalj od rudnika čiji je vlasnik

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici u Tuzli, osim što je izabrao novo...