Većina Slovenaca smatra da je Hrvatska problematična i da joj se ne može vjerovati

Preporučujemo

Tri četvrtine Slovenaca slažu se sa stavom svoje vlade da Hrvatsku treba tužiti ako ne provede arbitražnu presudu o granici, a većina ih susjednu državu doživljava kao “nevjerodostojnu” ili “problematičnu”, sudeći prema internet anketi čije je rezultate u ponedjeljak objavilo ljubljansko “Delo”, prenosi index.ba.

Na pitanje slažu li se s najavama premijera Mire Cerara i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da će Slovenija tužiti Hrvatsku sudu EU-a ako i dalje bude “ignorisala” presudu po kojoj je većina Piranskog zaljeva pripala Sloveniji, potvrdno je odgovorilo 75 posto ispitanika, s prijetnjom se ne slaže njih devet posto, dok ostali nisu sigurni kako bi trebalo postupiti.

- -

Na anketno pitanje kako doživljavaju Hrvatsku većina ispitanika zaokružila je odgovor “kao državu kojoj se ne može vjerovati” (54 posto) i “kao problematičnu državu” (24 posto), a samo manji dio za ostale ponuđene varijante, odnosno “kao normalnu susjednu državu poput ostalih” i “kao prijateljsku državu”.

Visoku podršku ispitanih svojoj vladi pokazalo je i pitanje podržavaju li njenu najavu da će, također zbog arbitraže, blokirati ulazak Hrvatske u schengenski prostor i OECD.

Za blokadu kao oblik pritiska na Hrvatsku “da počne poštovati arbitražu i međunarodno pravo” izjasnilo se 83 posto od 520 ispitanika u anketi provedenoj u drugoj polovini prošle sedmice.
Kako navodi vodeći slovenski list, takav je rezultat ankete vjerojatno odraz razočaranja onih koji su vjerovali da su se odnosi s Hrvatskom nakon potpisivanja arbitražnog sporazuma 2009. godine “normalizirali”, dok se sada opet povećava broj “incidenata u Piranskom zaljevu” i obostrana zaoštrena retorika.

Zbog te situacije i sam predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker smatra da s implementacijom arbitražne presude treba požuriti i da to nije samo bilateralni nego i europski problem, navodi “Delo”, te dodaje da je sve to u zadnje vrijeme utjecalo i na to kako Slovenci gledaju na Hrvatsku.

- -

O problematici vezanoj uz arbitražu u subotu je na Brdu kod Kranja neformalno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom razgovarala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Tom prilikom su se oboje založili za nastavak dijaloga o spornom pitanju, ali su potvrdili i različitost pozicija.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...