Velika akcija SIPA-e: Uhapšeno 16 osoba zbog krijumčarenja ljudi

Preporučujemo

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, od ranih jutarnjih sati, više desetina policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), proveli su akciju kodnog naziva “Albatros”.

“Uhapšeno je 16 osumnjičenih osoba, a izvršen je pretres na 14 lokacija na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i Tuzlanskog kantona. Istovremeno, na području navedenih kantona službenici Službe za poslove sa strancima BiH izvršili su kontrolu u osam objekata, za koje se raspolagalo saznanjima da se u njima smještaju ilegalni migranti”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

- -

Tužiteljica iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju nalazi se u SIPA-i, odakle se koordiniraju rad i aktivnosti policijskih službenika na terenu, piše radiosarajevo.ba.

“Akcija je usmjerena prema osobama koje su osumnjičene da su kao organizirana kriminalna grupa vršile krijumčarenje, iz BiH na područje Republike Hrvatske pa dalje u zemlje EU, većeg broja državljana R Srbije sa područja Kosova, koji nisu imali važeće putne isprave, sve s ciljem da se materijalno okoriste ilegalnim prebacivanjem stranih državljana za dogovorenu novčanu nagradu”.

Osobe koje su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičene su za krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz člana189a. stava 1. u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ-a BiH.

“Ova akcija je odlučan korak u borbi pravosudnih i policijskih institucija u BiH protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja emigranata. Nakon provedenih aktivnosti, osumnjičene osobe će biti predate postupajućoj tužiteljici koja će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane te ostalim aktivnostima u skladu sa zakonom”, piše u saopćenju Tužilaštva BiH.

Najnovije

Hakerski napad na splitski aerodrom, brojni putnici “zaglavljeni” od sinoć

Na splitskom aerodromu sinoć oko 19:30 došlo je do tehničkih poteškoća u radu informatičkog sistema zbog kojih avioni nisu...