Wigemarkova poruka bh. političarima: Bez obzira iz koje etničke grupe dolazite cilj vam je BiH u EU

Preporučujemo

Šef Delegacije EU u BiH Lars – Gunar Wigemark danas je poručio da je svaka odluke o proširenju EU i kandidatskog statusa za još zemalja u rukama zemalja članica, objavila je N1.

“Bilo koja odluka u smislu proširenja, kandidatskog statusa je u rukama zemalja članica. Mislim, a vjerujem da je to činjenica, jeste daje BiH napravila značajan napredak u protekle tri godine. Znam da mnogi tvrde da je trebalo dugo da se odgovori za Upitnik pripreme ali to nije neuobičajen procedura. Očekujemo da odgovori budu spremni do kraja mjeseca a nakon toga će EK pristupiti svom dijelu posla sa ocjenom odgovora pa onda idemo dalje. Moja uloga u svemu ovome je dosta ograničena, ja moram poticati ljude da vjeruju da je to izvodljivo”, kazao je Wigemark.

- -
Foto: Index.ba

Na pitanje novinarke da prokomentariše posljednje izjave na relaciji Čović – Izetbegović, Wigemark je kazao:

“Ne mogu komentarisati pojedinačne izjave nekoga iz EU parlamenta niti domaćeg političara. Ja sam rekao da se sama odluke donose u okviru zemalja članica Vijeća. Dopustite mi da uputim poruku svim političkim liderima u ovoj zemlji: Imate jedan zajednički cilj bez obzira iz koje etničke skupine dolazite, a to je da BiH postane EU članica. Ako je to istina, dajte da radimo na zajedničkom pitanju. Vidjeli smo to i ranije u prošlosti da se to zanemari ili se evropski put koristi kao instrument za različite interese”, kazao je i dodao:

“Nije bitno samo da se pripremate za izbore, nego da razmišljate gdje će ova zemlja biti za pet godina. Mi smo Strategijom poručili daje otvorena utrka, a vidjet ćemo ko će biti na čelu te utrke”.

Komesar EU za politike susjedstva i proširenja Johannes Hahn je danas poručio da zemlje Zapadnog Balkana imaju historijsku priliku da pokušavju ostvariti svoju perspektivu u EU.

- -

“Ovo je historijska prilika i ima smisla zašto bi ovaj region trebao imati perspektivu u EU. Mislim da je ovo pojašnjenje bilo potrebno, već smo to rekli nekoliko puta. Svi u regioni trebaju imati interes da rade na evropskim pertspektivama i rade na tome da se priključe EU. Ima jedno pitanje koje želim naglasiti, visoka predstavnica je već govorila o datumu. Moglo bi biti moguće da se jedan ili dva kandidata priključe do tog datuma i to je važno, ali je važnije da se ispune svi uslovi i sporazumi”, kazao je Hahn na konferenciji za medije nakon usvajanja Strategije za proširenje EU.

“Jedna od jasnih poruka iz strategije jeste da države članice EU neće primiti novu članicu koja nije riješila bilateralne sukobe ili kako god vi to nazvali.Trebamo motivisati Kosovo da proaktivno doprinosi pozitivnom ishodu dijaloga pod rukovodstvom visoke predstavnice. Nije to samo interes Srbije, nego i Kosova da se nađe pozitivno rješenje”, dodao je Hahn.

Hahn je kazao da datum koji je defnisan ne treba da služi kao cilj niti rok, nego perspektiva i motivacija za zemlje da rade na članstvu u EU, piše N1.

“Datum koji je definisan može stvoriti pozitivni pritisak za političare u regionu jer velika većina građana podržava evropske integracije. Što se tiče evropske perspektive, važno je razumjeti da ili izvozimo stabilnost ili uvozimo nestabilnost”.

“Vladavina prava, bezbjednost imigracije, socio-ekonomski razvoj, dobrosusjedski odnosi – sve je ovo ugrađeno u konkretnih 57 akcija koje se trebaju provesti u periodu od 2018 – 2020. Postavili smo puteve i staze i očekujemo da će ovo biti pozitivan dio koji stvara optimizam. Svi moramo raditi domaću zadaću”, dodao je Hahn na obraćanju medijima.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...