Velika Britanija otvara istragu o municiji koju je BiH prodala Saudijskoj Arabiji

Preporučujemo

Britanski parlamentarni odbor zatražio je dokumente povezane s pošiljkom 30 miliona bosanskohercegovačkih metaka Saudijskoj Arabiji, koja je isporučena nakon što je zvanični London propustio upozoriti BiH da ima sumnje u vezi s ovim dogovorom.

Britanski odbor za kontrolu izvoza naoružanja u srijedu je zatražio internu prepisku povezanu s pošiljkom municije iz Bosne i Hercegovine u Saudijsku Arabiju, nakon što je Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila istraživanje na ovu temu.

- -

Odbor je rekao da će u zvaničnom pismu navesti sve informacije koje potražuje od britanskih vlasti u sklopu istrage koju će voditi o dozvolama za naoružanje izdanim 2016. godine.

BIRN je u srijedu, 6. juna, otkrio da je Velika Britanija propustila upozoriti BiH o svojim sumnjama o pošiljci metaka u Saudijsku Arabiju.

Velika Britanija je postala svjesna pošiljke jer su dva britanska posrednika zatražila dozvole za posredovanje u dogovoru između BiH i Saudijske Arabije, ali su odbijeni zbog straha da će meci završiti u pogrešnim rukama nakon što budu dostavljeni Saudijcima.

Ali britanska odbijenica je došla u martu 2016. godine, nakon 14 mjeseci razmatranja i nakon što je pošiljka već napustila BiH sa izvoznim dozvolama odobrenim od BiH, koja nema tragova bilo kakve britanske uključenosti u dogovor.

- -

BIRN nije mogao utvrditi da li su posrednici koji su tražili britanske dozvole na bilo koji način uključeni u izvoz iz BiH.

Poslanik opozicione Radničke partije Lloyd Russell-Moyle je u srijedu kritikovao rukovanje ovim slučajem i rekao kako je zastoj u donošenju odluke značio da je Velika Britanija propustila priliku zaustaviti da “ovo oružje završi u rukama Islamske države (ISIL) i drugih grupa islamskog fronta”.

Velika Britanija je odbila izričito reći kome je zaljevsko kraljevstvo moglo preusmjeriti metke, ali je poznato da je Saudijska Arabija ranije preusmjeravala municiju i oružja iz balkanskih zemalja saveznicima u Siriji i Jemenu, i dovođena je u vezu s dostavljanjem oružja islamističkim grupama.

Ministar za investicije Graham Stuart u Odjelu za međunarodnu trgovinu, koji je odgovoran za izdavanje izvoznih dozvola, kazao je kako su dozvole odbijene na osnovu “kalibra municije, veličine, vjerovatnog načina upotrebe i niza drugih kriterija”.

Polovina pošiljke se sastojala od metaka za AK-47, oružje koje saudijske sigurnosne trupe ne koriste često, ali je prisutno na vojnim poljima Sirije i Jemena.

Stuart je priznao da njegov odjel nije kontaktirao BiH, ali je insistirao da se Velika Britanija “neće izvinjavati jer je temeljita” u svom donošenju odluka.

“Cijela poenta je da imamo rigorozan proces koji ne ‘ispaljuje’ mišljenja”, dodao je Stuart.

Russell-Moyle je kritikovao britansko upravljanje procesom, kazavši da je možda “saučesnik” u tome što municija završava kod islamista u Siriji, zbog svog propusta da prati pošiljku.

Stuart je rekao kako je to upravo ono što je Velika Britanija željela spriječiti.

“Nevjerovatan je zaključak sugerisati da kada odbijemo zahtjev za dozvolu za transfer municije, na neki način smo saučesnici s njenom pošiljkom. Mi se borimo upravo potiv toga”, kazao je on, prenosi Birn.

Najnovije

Sutra dženaza tragično preminulom Adnanu Šemiću

Adnan Šemić iz Mostara preminuo je danas u 23. godini. Borio sa Wilsonovom bolesti, a nekoliko puta se pokušala izvesti...