- Advertisement -

Veliki broj tinejdžera oboljelo od misteriozne bolesti povezane s e-cigaretama

Preporučujemo

Američke vlasti istražuju oko stotinu slučajeva misteriozne plućne bolesti za koju se vjeruje da je povezana s e-cigaretama.

Slučajevi nepoznate bolesti zasad su otkriveni u 14 saveznih država, prenosi Washington Post. Simptomi su otežano disanje ili bol u prsima, ali i visoka temperatura, kašalj, povraćanje kao i stomačni problemi. Većina oboljelih su tinejdžeri. Simptomi su  slični virusnoj ili bakterijskoj upali pluća. Većina ih je hospitalizirana, u teškom stanju, tako da su na intenzivnoj njezi.

Čini se da nije riječ ni o jednoj od do sada poznatih bolesti disajnih puteva.

Američki Medicinski centar za kontrolu zaraza i prevenciju (CDC) objavio je da ispituju slučajeve bolesti u suradnji s vlastima u Kaliforniji, Illinoisu, Indiani, Minnesoti i Wisconsinu. Ono što je dosad utvrđeno jest da je izbijanje bolesti najčešće povezano s pušenjem e-cigareta, koje se najčešće konzumiraju kao elektronska, “zdravija” zamjena za klasične cigarete.

Svi simptomi su povezani s udisanjem štetnih tvari: nikotina, proizvoda na bazi marihuane i raznih mješavina za pušenje. Vlasti su izdale upozorenja zdravstvenim institucijama po čitavom SAD-u da im dojave ako uoče osobe sa sličnim simptomima.

Ovo nije prva takva zaraza povezana s e-cigaretama. Šef American Vaping Associationa Gregory Conley ističe da oko 10 miliona ljudi u Sjedinjenim Državama koristi e-cigarete, bez značajnijih posljedica. “Vjerojatnije je da su poteškoće s disanjem izazvala amaterska, ulična e-punjenja koja u sebi imaju THC, sastojak marihuane ili ilegalne droge, a ne nikotin”, smatra Conley. Međutim, doktori ne dijele njegovu samouvjerenost.

E-cigarete prekratko su na tržištu da bi bilo jasno njihovo djelovanje na ljudsko zdravlje. “Nismo imali takvu historiju sa e-cigaretama da bismo mogli sa sigurnošću reći bilo kome, pa i tinejdžerima, da je to zdravo”, upozorava Emily Chapman, šefica zdravstvenog tima u udruzi Djeca Minnesote.

I među mladima koji ne puše sve je više oboljelih od astme, piše Washington Post. Problem je što premalo znamo o tome kako e-cigarete utječu na zdravlje, dok im prodaja raste zbog očekivanja da je riječ o neškodljivom proizvodu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Rusija prvi put od 1918. kasni s plaćanjem stranog duga

Rusija je prvi put u više od 100 godina propustila rok za plaćanje inozemnog duga, prenosi BBC pisanje Bloomberga. Moskva...