Veliki dio svog bogatstva Oprah je stekla iz iznenađujućeg izvora

Preporučujemo

Oprah Winfrey jednom je rekla: “Nikad nije bila riječ o postizanju slave ili statusa zvijezde” – no kraljica talk showa stekla je jedno i drugo. Američka showbizz legenda upravo je imenovana prvom afroameričkom poduzetnicom Bloombergova Indexa Milijardera, gdje je zauzela 486. poziciju zahvaljujući nevjerojatnom bogatstvu od 4,4 milijarde dolara, piše News.

I dok najveći udio bogatstva 64-godišnje superzvijezde dolazi od emisije koja ju je proslavila, Oprah Winfrey Show, veliki dio bogatstva dolazi iz drugog, iznenađujućeg izvora.

Naime, 2015. godine Oprah je kupila 10% udjela u tvrtki za mršavljenje Weight Watchers, u što je uložila 58,6 miliona dolara. Nakon što su objavili partnerstvo, cijena dionica tvrtke je eksplodirala, a taj trend nastavio se do danas.

Cijena dionice te 2015. godine bila je 9,22 dolara, dok danas svaki vrijedi čak 140,03 dolara – što je povećalo bogatstvo Oprah za više od pola milijarde dolara.

Otkako je postala djelomični vlasnik, Oprah se i sama priključila programu te izgubila 20 kilograma, postavši hodajući oglas za brend u nastajanju.

Do kraja 2020. godine brend se nada kako će vrijediti više od 2 milijarde dolara te privući 10 miliona korisnika diljem svijeta, a uspije li im to, bogatstvo Oprah Winfrey još će se podebljati.

No kako je Oprah Winfrey uopće napravila tranziciju od novinarke do medijskog mogula?

U 70-im godinama prošlog stoljeća Oprah je dobila svoj prvi posao, na CBS postaji u Tennesseeju, dok je još studirala. No dvije godine kasnije, nakon što se prebacila na drugu postaju u Maryland, njezina karijera je stagnirala, jer su je mnogi smatrali “previše emotivnom”.

1989. godine postala je voditeljica emisije People are Talking, gdje je brzo stjecala reputaciju, a kroz nekoliko godina njezin show imao je bolji rejting od konkurentske i legendarne medijske ličnosti, Phila Donahuea.

1983. prihvatila je posao kao suvoditeljica talk showa u Chicagu, a emisija je vrlo brzo postala najpopularnija u gradu. Vrlo brzo preimenovana je u The Oprah Winfrey Show i produljeno joj je trajanje na sat vremena.

1986. godine Oprah je osvojila Oscara za ulogu u filmu The Color Purple, a njezin celebrity status već tad je zacementiran.

Njezin show postao je hit i u svijetu, a 1988. godine kupila je Harpo Studios, čime je postala prva Afroamerikanka i treća žena koja posjeduje i vodi vlastiti veliki studio – sa samo 32 godine.

Kroz devedesete njezina popularnost je samo rasla te je proširila svoje djelovanje na tiskana te online izdanja, mjuzikle, film i televiziju. Tijekom tog razdoblja lansirala je vlastiti magazin, O, i koautorirala nekoliko bestsellera.

U desetim godinama novog milenija dostigla je status milijarderke, a show je prestala snimati 2011. godine, kad je pokrenula Oprah Winfrey Network, u kojem djeluje kao CEO.

U januaru, nakon moćnog govora o rodu i rasi na dodjeli Zlatnih Globusa, šuškalo se kako bi se Oprah čak mogla kandidirati za predsjednicu, iako je ona to kasnije opovrgnula.

Najnovije

Pod lupom: SDP, HDZ i SNSD ne mogu sami raditi na izmjenama Izbornog zakona

Koalicija "Pod lupom" reagovala je na najavljeni proces izmjena Izbornog zakona BiH, za koji je navedeno da će na...