Veliki dio svog bogatstva Oprah je stekla iz iznenađujućeg izvora

Preporučujemo

Oprah Winfrey jednom je rekla: “Nikad nije bila riječ o postizanju slave ili statusa zvijezde” – no kraljica talk showa stekla je jedno i drugo. Američka showbizz legenda upravo je imenovana prvom afroameričkom poduzetnicom Bloombergova Indexa Milijardera, gdje je zauzela 486. poziciju zahvaljujući nevjerojatnom bogatstvu od 4,4 milijarde dolara, piše News.

I dok najveći udio bogatstva 64-godišnje superzvijezde dolazi od emisije koja ju je proslavila, Oprah Winfrey Show, veliki dio bogatstva dolazi iz drugog, iznenađujućeg izvora.

- -

Naime, 2015. godine Oprah je kupila 10% udjela u tvrtki za mršavljenje Weight Watchers, u što je uložila 58,6 miliona dolara. Nakon što su objavili partnerstvo, cijena dionica tvrtke je eksplodirala, a taj trend nastavio se do danas.

Cijena dionice te 2015. godine bila je 9,22 dolara, dok danas svaki vrijedi čak 140,03 dolara – što je povećalo bogatstvo Oprah za više od pola milijarde dolara.

Otkako je postala djelomični vlasnik, Oprah se i sama priključila programu te izgubila 20 kilograma, postavši hodajući oglas za brend u nastajanju.

Do kraja 2020. godine brend se nada kako će vrijediti više od 2 milijarde dolara te privući 10 miliona korisnika diljem svijeta, a uspije li im to, bogatstvo Oprah Winfrey još će se podebljati.

- -

No kako je Oprah Winfrey uopće napravila tranziciju od novinarke do medijskog mogula?

U 70-im godinama prošlog stoljeća Oprah je dobila svoj prvi posao, na CBS postaji u Tennesseeju, dok je još studirala. No dvije godine kasnije, nakon što se prebacila na drugu postaju u Maryland, njezina karijera je stagnirala, jer su je mnogi smatrali “previše emotivnom”.

1989. godine postala je voditeljica emisije People are Talking, gdje je brzo stjecala reputaciju, a kroz nekoliko godina njezin show imao je bolji rejting od konkurentske i legendarne medijske ličnosti, Phila Donahuea.

1983. prihvatila je posao kao suvoditeljica talk showa u Chicagu, a emisija je vrlo brzo postala najpopularnija u gradu. Vrlo brzo preimenovana je u The Oprah Winfrey Show i produljeno joj je trajanje na sat vremena.

1986. godine Oprah je osvojila Oscara za ulogu u filmu The Color Purple, a njezin celebrity status već tad je zacementiran.

Njezin show postao je hit i u svijetu, a 1988. godine kupila je Harpo Studios, čime je postala prva Afroamerikanka i treća žena koja posjeduje i vodi vlastiti veliki studio – sa samo 32 godine.

Kroz devedesete njezina popularnost je samo rasla te je proširila svoje djelovanje na tiskana te online izdanja, mjuzikle, film i televiziju. Tijekom tog razdoblja lansirala je vlastiti magazin, O, i koautorirala nekoliko bestsellera.

U desetim godinama novog milenija dostigla je status milijarderke, a show je prestala snimati 2011. godine, kad je pokrenula Oprah Winfrey Network, u kojem djeluje kao CEO.

U januaru, nakon moćnog govora o rodu i rasi na dodjeli Zlatnih Globusa, šuškalo se kako bi se Oprah čak mogla kandidirati za predsjednicu, iako je ona to kasnije opovrgnula.

Najnovije

Sutra dženaza tragično preminulom Adnanu Šemiću

Adnan Šemić iz Mostara preminuo je danas u 23. godini. Borio sa Wilsonovom bolesti, a nekoliko puta se pokušala izvesti...