Veliko interesovanje za projekat zapošljavanja mladih: Novi Grad u 2017. lider u broju pokrenutih biznisa u Kantonu Sarajevo

Preporučujemo

U sarajevskoj Općini Novi Grad Sarajevo održana je programska aktivnost sa svim aplikantima na projekat zapošljavanja mladih (YEP), na kojem su informisani o daljem toku realizacije ovog projekta, tj. načnu i bodovanju njihovih aplikacija, te o samom početku obuke koja će trajati četrnaest dana, a planirano je da počne 15. februara 2018. godine.

Riječ je o programu podrške poduzetništvu na području općine Novi Grad Sarajevo koji se realizuje uz podršku Vlade Švicarske sa ciljem uspostave povoljnog poduzetničkog okruženja, te pružanja podrške osnivanju i radu konkretnih poslovnih subjekata.

- -

“U 2017. godini prema podacima Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo preko 60%  od ukupnog broja pokrenutih novih biznisa, je upravo na području općine Novi Grad Sarajevo, a trend velikog interesovanja nastavio se i u ovoj godini, obzirom da su na ovaj javni poziv YEP-a stigle čak 74 poslovne ideje”, kazao je u svom obraćanju Muhamed Bekto iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

U narednom periodu radit će se na obuci aplikanata i izradi biznis planova. Poslovnim poduhvatima koji dobiju pozitivnu ocjenu biće ponuđen paket podrške koji uključuje investiciona sredstva za pokretanje biznisa te mentorsku podršku u oblastima u kojim za to identificira potreba.Saradnja projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Općine Novi Grad Sarajevo formalizovana je u decembru 2017. godine potpisivanjem Ugovora o saradnji za realizaciju programa podrške preduzetništvu na području lokalne zajednice. Ovaj program finansiran je i realizovan zajednički u formi lokalnog partnerstva za preduzetništvo i zapošljavanje.

(index.ba)

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...