Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se u švedskom rezervatu i pokušava naći rješenje za Siriju

Preporučujemo

Predstavnici zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda preselili su se ovaj vikend u švedsko selo kako bi s glavnim sekretarom UN-a i njegovim posebnim predstavnikom za Siriju razgovarali o mogućim rješenjima za tu zemlju.

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres stigao je sredinom dana na to neslužbeno okupljanje koje se inače svake godine uobičajeno odvija u okolini New Yorka. Njegov specijalni predstavnik za Siriju Staffan de Mistura će im se pridružiti u nedjelju, piše index.hr.

“I dalje smo suočeni s dubokom podjelom u pogledu Sirije, moramo naći rješenje u vezi s kršenjem međunarodnog prava tokom tijekom upotrebe hemijskog oružja”, rekao je Guterres po dolasku.

Petnaest članica Vijeća sigurnosti sastaje se u Backakri, rezidenciji Daga Hammarskjolda, drugog glavnog sekretara u historiji UN-a, koji je umro 1961. u padu aviona u Africi u nikada razjašnjenim okolnostima.

Farma se nalazi u središtu prirodnog rezervata nedaleko od Baltičkog mora, na jugu Švedske i posjed sačinjavaju četiri krila. Južno krilo koriste švedski akademici koji dodjeljuju Nobelovu nagradu za književnost.

Hiljadama kilometara udaljeni od New Yorka i Damaska, članovi Vijeća će se baviti načinima jačanja mirovnih misija Ujedinjenih naroda, navela je švedska vlada.

Najnovije

Kiša uništila puteve u Višegradu, proglašeno stanje elementarne nepogode

Na području opštine Višegrad proglašeno je stanje elementarne nepogode usljed jake kiše koja je nanijela veliku štetu, najviše putevima,...