Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se u švedskom rezervatu i pokušava naći rješenje za Siriju

preporučujemo

Predstavnici zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda preselili su se ovaj vikend u švedsko selo kako bi s glavnim sekretarom UN-a i njegovim posebnim predstavnikom za Siriju razgovarali o mogućim rješenjima za tu zemlju.

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres stigao je sredinom dana na to neslužbeno okupljanje koje se inače svake godine uobičajeno odvija u okolini New Yorka. Njegov specijalni predstavnik za Siriju Staffan de Mistura će im se pridružiti u nedjelju, piše index.hr.

“I dalje smo suočeni s dubokom podjelom u pogledu Sirije, moramo naći rješenje u vezi s kršenjem međunarodnog prava tokom tijekom upotrebe hemijskog oružja”, rekao je Guterres po dolasku.

Petnaest članica Vijeća sigurnosti sastaje se u Backakri, rezidenciji Daga Hammarskjolda, drugog glavnog sekretara u historiji UN-a, koji je umro 1961. u padu aviona u Africi u nikada razjašnjenim okolnostima.

Farma se nalazi u središtu prirodnog rezervata nedaleko od Baltičkog mora, na jugu Švedske i posjed sačinjavaju četiri krila. Južno krilo koriste švedski akademici koji dodjeljuju Nobelovu nagradu za književnost.

Hiljadama kilometara udaljeni od New Yorka i Damaska, članovi Vijeća će se baviti načinima jačanja mirovnih misija Ujedinjenih naroda, navela je švedska vlada.

Najnovije

Sarajevski aerodrom želi privući kompaniju Emirates

Sarajevski aerodrom se nada da će privući jednu od najvećih svjetskih aviokompanija, Emirates, da pokrene letove za Bosnu i...