Vlada FBiH: Za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima 105 miliona KM

preporučujemo

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o odobravanju preraspodjele sredstava predviđenih u Budžetu FBiH za 2021. godinu iz Fonda za stabilizaciju privrede, u iznosu od 105 miliona KM.

Navedeni iznos bit će podijeljen između Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Za ovaj iznos povećavaju se pozicije za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za 30 miliona KM, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (poticaji za poljoprivredu) za 15 miliona KM i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za 60 miliona KM.

Odluka je donesena u skladu sa zaključkom Federalne vlade od 9.9.2021. kojom su ova tri ministarstva bila zadužena da Federalnom ministarstvu finansija podnesu zahtjev za preraspodjelu sredstava u ukupnom iznosu od 105 miliona KM.

Vlada je danas, također, usvojila Program utroška sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na ime subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima u iznosu od 30 miliona KM.

Cilj Programa je očuvanje radnih mjesta kroz osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima prerađivačke industrije koji su u nadležnosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za prevladavanje vanrednih okolnosti koje je izazvala pandemija COVID-19, u skladu sa općim i specifičnim kriterijima.

Ova sredstva su grant sredstva Federalnog ministarstva i bit će dodjeljivana na osnovu raspisanog javnog poziva.

Program uređuje uslove za ostvarivanje finansijske pomoći privrednim društvima u Federaciji BiH u okolnostima pandemije, način njihovog osiguranja, namjenu i postupak dodjele, opće i specifične uslove za dodjelu, korisnike, kao i nadzor nad utroškom finansijskih sredstava i način izvještavanja Federalno ministarstva energije, rudarstva i industrije će Program i Odluku o njegovom usvajanju objaviti na svojoj web stranici.

Najnovije

BiH protiv Rusije lovi evropsko zlato, osiguran prijenos

Reprezentacija Bosne i Hercegovine danas igra finale Evropskog prvenstva koje se održava u Turskoj. Zlatni ljiljani odmjerit će snage sa...