Vlada Kantona Sarajevo usvojila Strategiju i Akcioni plan protiv korupcije

preporučujemo

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na jučer održanoj 122. sjednici, na prijedlog Tima Vlade KS za borbu protiv korupcije, usvojila Strategiju za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo 2018 – 2019. i Akcioni plan za njenu provedbu za navedeni period.

I Strategija i njen Akcioni plan za borbu protiv korupcije usklađeni su sa opštim principima i načelima državne Strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019. godina, posebno u kontekstu uloge koju Kanton Sarajevo ima u procesu provođenja antikorupcijskih aktivnosti.

Izrada navedenih strateških dokumenata uslijedila je na temelju sveobuhvatnih analiza koje su podrazumijevale analize akcionih planova i planova integriteta organa uprave i svih javnih institucija u KS, pristiglih prijava, analize radnih procesa, rizika i slično, kao i rezultata ostvarenih dosadašnjom implementacijom ranije usvojenog Akcionog plana za borbu protiv korupcije Vlade KS 2015-2019.

Oba ova važna dokumenta nisu samo formalnog karaktera, već su provodivi i efikasni strateški dokumenti za borbu protiv najizraženije društvene pošasti.

Kanton Sarajevo je donošenjem Strategije za borbu protiv korupcije i njenog Akcionog plana ispunio sve formalno-pravne pretpostavke koje imaju za cilj ispunjavanje uslova za EU integraciju Bosne i Hercegovine, kao i sve uslove propisane državnom Strategijom.

Nakon njihovog usvajanja, uslijedit će implementacija aktivnosti predviđenih ovim strateškim dokumentima, saopćeno je iz Vlade KS.

Pročitajte:  Sve miriše na generalni štrajk: Udružuje se osam sindikata koji zastupaju interese 25.000 nezadovoljnih radnika u KS

Najnovije

Vučić šokirao izjavom: Nemamo pravo da uništavamo više ljudskih života nego što je bilo planirano

Na vanrednoj konferenciji za medije sazvanoj povodom povlačenja iz skupštinske procedure Zakona o eksproprijaciji, Aleksandar Vučić je dao skandaloznu...