Vlada RS-a traži dozvolu da bude žirant za kredit od 750 miliona KM

Preporučujemo

Od Narodne skupštine Republike Srpske Vlada ovo entiteta je zatražila dozvolu da u ovoj godini bude žirant za kredite od ukupno 750 miliona KM.

I prije nego što je opozicija osula drvlje i kamenje ministar finansija odgovorio je na sve optužbe koje su se u javnosti mogle čuti proteklih dana. Kaže da se Vlada ne zadužuje nego izdaje garancije lokalnim zajednicama i javnim preduzećima. Za sada je sigurno da će se u okvir od 750 miliona KM uklopiti Klinički centar i općine Bileća i Kostajnica koji ne mogu bez garancije Vlade da se zaduže za restruktirusanje duga. Ipak opozicija tvrdi da je to dokaz da tonemo sve dublje, prenosi ATV.

- -

“Vlada Republike Srpske sve više podsjeća na upravu hrvatskog Agrokora. Oni su isto tako odbijali nalaze revizije, hronično se zaduživali i ta svoja zaduživanja pravdali su inverstcijama i razvojem”, izjavio je Miroslav Brčkalo, šef Kluba poslanika PDP-a.

“Ja bi bio sretan da bude potrebe za ovolikim izdatim garancijama jer ako bi se to desilo neki od velikih infrastrukturnih projekata i projekata u oblasti energetike o kojima se dugo razgovara bi počeli da se implementiraju. U ovom trenutku postoje samo tri konkretna zahtjeva za garanciju”, kaže Zoran Tegeltija, ministar finansija u Vladi RS.

U Vladi kažu da još čekaju konkretne projekte i da će najveći dio garancija izdati putarskim preduzećima i Elektroprivredi koja gradi dva velika projekta. Za završetak Hidroelektrana Dabar i Buk Bijelu potrebno je još 300 miliona eura i Vlada planira da pomogne u dobijanju kredita.Opozicija sumnja i tvrdi da će većina novca otići po političkoj liniji općinama u kojima vlada SNSD i javnim preduzećima koja samo proizvode gubitke.

“Građani treba da znaju da je u decembru izmjenjen Zakon o garancijama i da je sad taj zakon omogućio da se garancije uzimaju za sve i svašta, a to je prvenstveno za pokrivanje gubitaka. Na šta i kako će se trošiti to ćemo tek da vidimo jer smo dobili jedan zakon koji kaže da će se dobijati okvirne garancije”, rekao je Davor Šešić, poslanik SDS-a u NSRS.

- -

Koliko još Vučetića, pitaju u SDS-u, podsjećajući na neslavno završeni projekt Nikola Tesla, gdje je aktivirana garancija od 12 miliona. U Vladi odgovaraju da imaju instrumente naplate garancija koje će davati općinama i putarskim preduzećima. Objašnjavaju da budžet neće biti oštećen jer će se u najgorem slučaju naplatiti iz indirektnih poreza ako neka lokalna zajednica ili jedno od dva putarska preduzeća ne bude moglo da vraća dugove.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...