– Ministarstvo je prošle sedmice slalo urgenciju Školskom odboru OŠ “Doborovci”, a proveli smo i nadzor. Danas smo zamijenili jednog člana Školskog odbora iz reda zaposlenika, koji je podnio ostavku – rekao nam je danas ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković.

Pomenuta škola od 26. maja nema direktora, nakon što je smijenjen “po sili zakona”, kao i svi direktori škola u TK, izmjenama zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju.

– Vlada TK je na prijedlog Ministarstva imenovala Školski odbor. Oni imaju ovlasti da imenuju direktora i za to im ne treba nikakva saglasnost ministra. Dakle, ako to žele, mogu to uraditi već sada. Ako se ništa ne desi smijenit ćemo kompletan Školski odbor, ali rokovi će tada već proći – kaže ministar Baraković.

Međutim, očito je da je u ovom slučaju, nakon smjene direktora poremećeni međuljudski odnosi, a ispaštaju učenici.

Oni su već propustili porvi upisni rok za sve srednje škole. Drugi upisni rok završava sutra u svim gimanzijama i umjetničkim školama, što znači da su učenici iz Doboravaca propustili i drugi upisni rok. Tehničke škole i medresa drugi upisni rok imaju do petka, a stručne do ponedjeljka.

Kako saznajemo u školi su dobili obavijest o imenovanju novog člana Školskog odbora iz reda uposlenika, ali danas neće biti sjednice.

Sve što se dešava posljedica je skandalozne prakse da se kroz izmjenu zakona smjenjuju direktori svih osnovnih i srednjih škola. Upravo to je 30. aprila, u Skupštini TK, uradila koalicija Socijaldemokrateske partije (SDP), Pokreta demokratske akcije (PDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Naše stranke (NS). Kada se nešto tako uradi pred sam kraj školske godine, pa škola poput one u Doborovcima ostane bez direktora 26. maja, onda imate sve preduslove za problem.

Učenici iz Doborovaca kod Gračanice, već su teško oštećeni, jer nisu imali pravo da se upišu u željenu školu. Sada im ističe vrijeme da konkuriraju i za preostala mjesta, a njih je iz dana u dan sve manje, jer i drugi upisni rok prolazi.

Da li se trebaju nadati da će ostati neko mjesto u avgustu, u bilo kojoj školi? Tada će učenici iz Doborovaca, s uredno završenom školom, biti u rangu onih rijetkih koji u devetom razredu osnovne idu na popravni.

Onima koji su sve zakuhali, bilo je važno samo da kampanjski smijene sve, a ko će u svemu tome biti oštećen, 14 učenika, budžet kroz tužbe smijenjenih, njima nije bilo važno. Na koncu, oni ne plaćaju, ne odgovaraju, oni su tu da karoviraju.