Vranić pozvao na sastanak Sebiju Izetbegović: Duboko smo zabrinuti zbog dostavljenih informacija

preporučujemo

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić reagovao je na posljednja dešavanja na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). On traži hitan sastanak s rukovodstvom KCUS-a, a garantuje zaštitu za medicinsko osoblje koje prijavi neregularnosti.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Haris Vranić poziva na hitni sastanak sutra, ponedjeljak, 05.04.2021. godine sa početkom u 9:00 sati generalnu direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović, šeficu klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a Amelu Katicu Mulalić, šefa službe za održavanje medicinskih uređaja Jasmina Vražalicu i predstavnike stručnog kolegija klinike za anesteziju i reanimaciju, a na temu uslova rada i načina tretmana i liječenja osiguranika Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, naveli su iz Vlade KS.”Duboko sam zabrinut zbog medijskih natpisa, ali i direktno dostavljenih informacija kojima svi svjedočimo posljednjih dana”, kaže Vranić.

Ohrabrujem sve zdravstvene radnike, ukoliko imaju bilo kakva saznanja o postupanjima izvan standarda liječničke struke da nadležnim institucijama ili meni lično prijave takva saznanja, poručuje ministar.

“Istovremeno, garantujem da ću ja, kao i cijela Vlada Kantona Sarajevo, zaštititi u cijelosti pojedince koji podnesu prijavu od bilo kojeg oblika odmazde ili štetnih posljedica, a koje bi im takva svjedočenja mogla uzrokovati, uključujući pravo na rad u struci”, rekao je ministar Vranić ovim povodom.

U javnost je jučer plasirano anonimno pismo koje je navodno potpisao određeni broj anesteziologa s KCUS-a, a u kojem su iznesene kritike na račun uslova u toj bolnici i radu kineskih respiratora nabavljenih preko kompanije “Srebrena malina”.

Najnovije

Počela ekshumacija ljudskog kostura nađenog pri kopanju mezara u Doboju

Ekshumacija na mjesnom groblju koje se nalazi u dobojskom prigradskom naselju Miljkovac započela je jutros, nakon što su prije...