Vrhovni sud RH: Alem Čamdžić neće biti izručen Tunisu

Preporučujemo

Vrhovni sud Republike Hrvatske usvojio je žalbu 46-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine Alema Čamdžića kojeg Tunis traži zbog optužbi da je likividirao jednog od čelnika Hamasa Mohammeda Zawahrija te preinačio raniju odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je odlučio da postoje preduvjeti za njegovo izručenje Tunisu.

Vrhovni sud odbio je tako molbu Tunisa za izručenjem te naredio da ga se odmah pusti iz Remetinca gdje se nalazi od marta ove godine, prenosi radiosarajevo.

Alem Čamdžić, inače državljanin BiH, uhapšen je 13. marta ove godine u zagrebačkom aerodromu Franjo Tuđman, gdje je doletio iz Sarajeva, a bio je na proputovanju za Beč.

Njegov advokat Krešimir Škarica najavio je kako će od Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu tražiti privremenu mjeru zabrane izručenja, a sve kako njegov klijent ne bi bio izvrgnut mučenju ili pogubljenju u Tunisu.

Najnovije

Dok u Sarajevu ne može, u Zeničko-dobojskom kantonu policija oduzela više od 200 automobila

Sankcionisanje prestupnika u saobraćaju jedan je od primarnih zadataka policijskih struktura u BiH. Dok pojedini MUP-ovi godinama oduzimaju vozila,...