Potpišite peticiju i podržite kandidaturu Sarajeva za domaćina Formule E

Preporučujemo

Zvuči nevjerovatno, ali Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine može postati domaćin takmičenja FORMULA E! Gradsko Vijeće Grada Sarajeva na sjednici 30. maja 2018. godine raspravljat će o kandidaturi – potpišite ovu peticiju i podijelite sa drugima u znak podrške kandidaturi!

Lavina je pokrenuta. Grad Sarajevo kreće u borbu za sportski događaj kakav nikad nije viđen na prostorima BiH, ali i regiona, spektakl vrijedan stotine miliona eura koji prate armije fanova širom planete.

- -

Prvi čovjek bh. prijestonice Abdulah Skaka jučer je potvrdio da je naš glavni grad, nakon nekoliko mjeseci pregovora, ušao u uži krug kandidata za organizaciju utrke Formule E. Hrabar potez Gradske uprave se isplatio, uz pomoć jednog uspješnog bh. biznismena koji živi i radi u inozemstvu, stupili su u kontakt sa suosnivačem FE Albertom Longom i ostalim rukovodiocima ovog prestižnog takmičenja, te na koncu došli vrlo blizu izuzetnog podviga, potencijalne organizacije atrakcije koja bi turizam i ekonomiju u Sarajevu podigla na viši nivo.

Peticiju možete potpisati klikom na ovaj link.

Šta je uopšte Formula E? Riječ je o konceptu koji je osmislio genijalni Jean Todt, nekadašnji šef onog čuvenog Ferrarijevog tima sa Michaelom Schumacherom, a danas predsjednik FIA-e, organizacije koja, između ostalog, pod svojom kapom drži i “najbrži cirkus na svijetu”, Formulu 1. Bolide u ovom takmičenju pokreću električni motori te se oni mogu kretati brzinom većom i od 200 kilometara na sat.

Za samo tri sezone (u toku je četvrta) Formula E mnoge je iznenadila rapidnim rastom popularnosti, do te mjere da mnogi prognoziraju kako će za desetak godina prerasti i dimenzije Formule 1. U čemu je trik? Za razliku od Formule 1, gdje vozila i inžinjeri imaju najvažniju ulogu, u FE do izražaja dolazi vozačka vještina.

- -

Cjelokupnom spektaklu ipak umnogome doprinosi upravo činjenica da nekoliko bivših takmičara Formule 1 danas voze bolide u FE: Lucas Di Grassi, Nick Heidfeld, Nelson Pique Junior, Kamui Kobayashi, Sebastian Buemi, Jean-Eric Vergne…

Ove sezone, Formula E se vozi u 10 svjetskih gradova: Hong Kong, Marakeš, Santijago, Meksiko Siti, Punta del Este, Rim, Pariz, Berlin, Cirih i Njujork.

Kako saznaje SCsport.ba, Sarajevo bi, ukoliko kandidatura urodi plodom, trebalo biti jedanaesti grad na tom spisku od naredne sezone, odnosno posljednja lokacija u evropskom ciklusu, prije nego što trkačka serija preseli u Aziju.

Utrka u bh. prijestonici odvijala bi se, po uzoru na Grand Prix F1 u Monaku, na glavnim gradskim saobraćajnicama. Nekoliko verzija staze u Sarajevu već je pripremljeno, s tim da svaka opcija uključuje vožnju bolida kroz sami centar grada, Titovom ulicom. Najbolja vijest leži u činjenici da bi se trka u Sarajevu odvijala u jeku ljetne turističke sezone, u junu 2019. Ne moramo objašnjavati kakav bi to bio “impact” za naše ugostitelje i sve ostale uključene u bh. turizam s obzirom da hiljade fanova iz raznih dijelova svijeta dolaze gledati nadmetanja bolida u Formuli E.

Također, Formula E bi, u slučaju konačnog dogovora, Gradu Sarajevu ponudila višegodišnji ugovor (na najmanje tri godine) što je svakako dodatni bonus i pokazatelj kako utrka FE ne bi bila atrakcija samo za jedno ljeto, već dugoročan projekat od kojeg bi cjelokupna ekonomija u našoj zemlji procvjetala. U tom kontekst bitno je navesti da mnogi giganti poput Virgina, Audija i BMW-a imaju svoje bolide u takmičenju FE, dok su među sponzorima DHL, Boss, Allianz, Julius Bar, Michelin, Tag Heuer – kompanije čija bi vrata Bosna i Hercegovina odškrinula upravo kroz organizaciju utrke Formule E.

Posljednja informacija o vrijednosti samog takmičenja govori da je španski milijarder Alejandro Agag spreman izdvojiti čak 600 miliona eura za otkup kompletnih prava na FE. Ukoliko njegova ponuda bude prihvaćena, Agag bi postao neka vrsta Bernieja Ecclestonea, vlasnika Formule 1. No, Agag sigurno ne bi dao taj novac da ne vidi zaradu u cijeloj priči, jer prognoze govore da bi Formula E za svega nekoliko godina premašila vrijednost od milijardu eura.

Nedavno je objavljen i podatak da je FE jedan od pet najboljih novih brendova u svijetu, a samo od televizijskih prava (utrke prenose TV giganti poput Foxa, Canala +, Eurosporta…) sama organizacija i gradovi domaćini raspodjeljuju kolač veći od 40 miliona eura.

I sad zamislite, na kraju balade, na toj mapi sa svjetskim metropolama i u jednoj od najvećih autosport atrakcija – Sarajevo. San? Do jučer je bilo nezamislivo da bh. prijestonica uopšte bude kandidat, a ta velika prepreka je sad srušena… Sada je sve moguće.

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...